Osam stvari koje trebate znati o migreni i kako je se riješiti

Andrea Piacquadio/ Pexels

Migrena je glavobolja s često jednostranom boli, a simptomi mogu biti izrazito jaki i trajati od nekoliko sati pa do 72 sata.

Premda se bol kod migrene pogoršava s fizičkom aktivnošću i praćena je drugim simptomima poput mučnine, osjetljivosti na svjetlo i slično, a liječi se antiemeticima i analgeticima, ono što je najvažnije – postoje metode prevencije!

Preventivno liječenje prvenstveno uključuje promjenu načina života (npr. navike spavanja ili prehrane), a CNN donosi osam koraka koje možete sami poduzeti za prevenciju od migrene.

Upoznajte vlastite okidače

Kako biste mogli spriječiti okidače koji u vašem slučaju potiču migrenu, morate ih prvo spoznati. Ako ih ne možete sami nabrojati, počnite voditi dnevnik i bilježite što više detalja vezanih uz glavobolje. Možda su to jaki mirisi, možda ste žedni, možda vam smeta alkohol ili stres… Prepoznajte što uzrokuje probleme i spriječite ih.

Menstrualni ciklus

Migrena puno više pogađa žene nego muškarce pa stručnjaci smatraju da i menstrualni ciklus možda ima ulogu. Ako uočite da se i kod vas migrena javlja vezano uz te dane u mjesecu, savjetujte se s liječnikom o eventualnoj hormonalnoj terapiji.

Obitelj može pomoći

Kad se već dogodi napadaj migrene, čovjek teško radi bilo što pa je pomoć obitelji tu zbilja nužna. Možete ih unaprijed upozoriti što vam treba ili kako da se ponašaju.

Pronađite mirno mjesto

Ako je glavobolja već počela, popili ste lijek i nadate se najboljem. Međutim, budući da svjetlo i zvukovi ne pomažu kod migrene, bilo bi dobro pronaći mirno mjesto, mračno i tiho, gdje možete odmoriti.

Jedite

Preskakanje obroka čest je okidač migrena kod nekih ljudi. Jedenje grickalica s nogu tu neće pomoći, pobrinite se da imate redovne, zdrave obroke koji vam daju energiju.

Preventivni lijekovi

Ako patite od migrena najmanje 15 dana u mjesecu, zamolite obiteljskog liječnika za savjet za preventivni lijek protiv kronične migrene.

Spavanje je bitno

Manjak sna ili isprekidano spavanje može biti jedan od okidača migrene. Pokušajte naći način da se kvalitetno naspavate svaki dan. Također, izbjegavajte posao i ekrane u kasne sate.

Brinite o sebi

Budući da je jedan od najvećih okidača migrene stres, promjena životnog stila i smanjenje stresa smatra se vrlo važnim elementom u borbi protiv bolova. Otkrijte što kod vas smanjuje stres – lagana vježba, meditacija, vježbe disanja, slušanje glazbe…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram