Ovi simptomi covida mogu stvarati probleme i nekoliko mjeseci nakon infekcije

Zdravlje 28. ruj 202206:59
Izvor: Pexels

Učinak covida iscrpljujući je za ljudsko tijelo. Infekcija, koja često počinje kao respiratorni problem, ponekad ostavlja tragove na organima poput srca, bubrega, pluća, pa čak i želuca. Zadržava se tjednima, a nekima, nažalost, i mjesecima i godinama nakon što prođe propisani tijek infekcije.

Koji se od simptoma zadržavaju duže od same zaraze?

Umor

Gotovo svaki pojedinac koji je imao covid infekciju prolazi kroz dugotrajnu fazu umora. Infekcija iscrpljuje pojedinca, a ponekad se čak i obavljanje svakodnevnih zadataka čini kao problem. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi umor kao jednu od glavnih zdravstvenih komplikacija nakon infekcije covidom.

Neuropsihijatrijski problemi

Manje se raspravlja o utjecaju covida na neuropsihijatrijsko zdravlje. Međutim, neuropsihijatrijski simptomi poput glavobolje, poremećaja pažnje i nesanice, često se vide kod pacijenata nakon oporavka od infekcije.

Pluća

Komplikacije poput upale pluća također su česte. Stručnjaci na institutu John Hopkins kažu da covid može uzrokovati upale pluća i, u najtežim slučajevima, akutni respiratorni distres sindrom ili ARDS-a.

Stručnjaci kažu da novije varijante koronavirusa mogu uzrokovati i više bolesti dišnih putova, poput bronhitisa, koje bi mogle biti dovoljno teške da zajamče hospitalizaciju.

Probavni problemi

Nekoliko simptoma covida povezano je s probavnim sustavom. Simptomi poput bolova u trbuhu i gubitka apetita povezani su s covidom, još od početka pandemije.

S obzirom na veliki broj slučajeva u kojima se simptomi povezani s želucem vide kod pacijenata s covidom, može se reći da su probavni problemi nerijetko zaštitni znak te bolesti.

Osip

Iako je stopa incidencije manja, studije su uspostavile vezu između osipa na koži i covida. Osobe s neobjašnjivim osipom na koži definitivno to mogu smatrati znakom covida.

Uobičajene vrste kožnog osipa viđenog tijekom zaraze su ekcem u blizini vrata i prsnog koša, oralni osip, papularni i vezikularni osip, pityriasis rosea, purpurni ili vaskulitis osip, urtikarial osip i virusna egzantema, piše TimesofIndia.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar