Ovi simptomi ukazuju da vašem tijelu nedostaje vitamina D

Zdravlje 04. stu 202120:57
Izvor: Leohoho/ Unsplash

Vitamin D neophodan je za zdravu funkciju tijela. To je vitamin koji tijelo proizvodi kad je na suncu pa ga je relativno lako osigurati u organizmu. Jednostavno prošećite i dopustite svom tijelu da učini svoje i prikupi sve blagodati sunčeve svjetlosti.

Međutim, sada kad smo se vratili na zimsko računanje vremena, kad napustimo svoja radna mjesta, vani je već mrak. Ako se ne izlažemo dovoljno danjem svjetlu, to može dovesti do nedostatka vitamina D, što ograničava sposobnost našeg tijela da apsorbira kalcij i fosfat iz hrane koju jedemo.

Podaci kažu da otprilike 20 posto populacije ima nisku razinu vitamina D, što može dovesti do niza zabrinjavajućih stanja. Kod djece može uzrokovati rahitis, a kod odraslih bolno stanje kostiju zvano osteomalacija, što je zapravo poremećaj mineralizacije kostiju.

VEZANA VIJEST

Vitamin D, osim boravkom na suncu, u organizam možemo unijeti i hranom. Potrebno je povećati unos masne ribe, crvenog mesa, žitarica i žumanjak. Također, postoje i dodaci vitamina D koji mogu pomoći.

Sukladno hrvatskim Smjernicama za primjenu vitamina D, preporučena koncentracija vitamina D u krvi u populaciji trebala bi iznositi 75 nmol/L – 125 nmol/L za optimalnu zaštitu od infektivnih bolesti. Kod odraslih osoba koje su u riziku za pojavu nedostatka vitamina D preporučuju se preventivne doze vitamina D koje se kreću od 1500 do 2000 IJ vitamina D. Preporučena dnevna doza na razini EU i RH iznosi 5 µg dnevno, što iznosi 100 posto preporučenog dnevnog unosa, navode preporuke HZJZ-a.
Simptomi niske razine vitamina D razlikuju se od osobe do osobe. Sedam čestih znakova upozorenja su loše raspoloženje, slabost u mišićima, debljanje, umor, bolne kosti i zglobovi, znojno vlasište i ako vam je često loše, piše The Sun, prenosi Index.
U slučaju da iskusite navedene simptome ili neki od njih, posavjetujte se s liječnikom o daljnjim koracima.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.
Komentari

Vaš komentar