Plantarni fascitis: Uzrok, simptomi i liječenje zaista neugodne boli – u peti

Zdravlje 05. srp 202214:56 0 komentara
Profimedia/ilustracija

Osjećaj boli u donjem dijelu petne kosti najčešće uzrokuje plantarni fascitis. Bol se često naziva petni trn, dok je to samo posljedica degenerativnih procesa u peti.

Ova bol se češće pojavljuje nakon intenzivnih fizičkih aktivnosti ili dugotrajnog nošenja neadekvatne obuće nakon dužeg stajanja. Bolovi u stopalu se obično najjači ujutro nakon buđenja te se smanjuju nakon par koraka.

Ovo oštećenje se češće pojavljuje između 40-e i 60-e godine života i to podjednako kod muškaraca i žena. Oštećenje pete češće doživljavaju sportaši. Rijetko se pojavljuje na oba stopala. Ako ste se susreli s ovakvom boli, moguće je da vas muči plantarni fascitis.

U nastavku ćemo objasniti što je petni trn, zašto nastaje plantarni fascitis te kako se najlakše liječi.

Što je plantarni fascitis?

Do petnog trna i plantarnog fascitisa dolazi kod oštećenja te upale ligamenta plantarne fascije. Riječ je o širokom ligamentu koji se pruža s donje strane stopala od petne kosti do prstiju, a koja ima funkciju održavanja koštanih svodova stopala.

Taj ligament se može “upaliti” nakon intenzivne vježbe, dužeg stajanja te dužeg nošenja neadekvatne obuće. Iako se smatra upalom, kod plantarnog fascitisa zapravo dolazi do degeneracije kolagenih vlakana fascije na polazištu na petnoj kosti. Iz tog razloga je plantarni fascitis prenaprezanje i degenerativni proces – prije nego upala.

Čest uzrok plantarnog fascitisa je krivo izvođenje vježbi i kretnji stopala kao i trčanje po neravnom terenu.

Ovo su još neki uzroci plantarnog fascitisa:

– produžena pronacija stopala (rotiranje stopala prema unutra)

– spušteno stopalo

– udubljeno stopalo

– valgusni položaj pete

– napetost Ahilove tetive

– loše liječenje uganuća nožnog zgloba

Sve navedeno može uzrokovati i pojačavati bol kod plantarnog fascitisa.

Simptomi plantarnog fascitisa

S obzirom na to da se bol u stopalu i bol u nogama može pojaviti u različitim intenzitetima i oblicima, bilo bi dobro znati prepoznati o čemu se radi. Kod plantarnog fascitisa se degeneracija događa na hvatištu za petnu kost pa se tamo i najviše osjeća bol. Bol u stopalu kod plantarnog fascitisa se može osjećati i oko unutrašnje ili prednje strane stopala.

Ovo su najčešći simptomi plantarnog fascitisa:

– bol u peti koja je jača ujutro i smanjuje se hodanjem – poteškoće s hodanjem na bolnom stopalu

– pojačavanje boli kod fizičke aktivnosti

– rijetka pojava otekline

– osjećaj kao da imate trn u peti

Ako se kod vas pojavljuju navedeni simptomi, postoji šansa da ste doživjeli oštećenje pete ili plantarni fascitis. U tom slučaju bi bilo poželjno obratiti se liječniku kako ne bi odgađali tretiranje i tako još pojačali bol i prouzročili poteškoće.

Kako se liječi plantarni fascitis?

Kod pojave ranije navedenih simptoma će vas liječnik uputiti specijalistu koji će istražiti specifične bolove na pritisak, pri kretanju te istezanju. Prije toga bi bilo dobro da si pružite samopomoć na način da smanjite aktivnosti koje uzrokuju bol poput trčanja. Razmislite i o tome nosite li adekvatnu obuću te je zamijenite ako vam ne pristaje. Bol će smanjiti i stavljanje leda, no kožu nemojte masirati. Lagane pasivne vježbe istezanja Ahilove tetive i pete mogu smanjiti bolove.

Nakon samopomoći se obratite liječniku koji vas može uputiti i na RTG snimanje preko kojeg se može jasno prikazati postojanje kalcifikata na hvatištu plantarne fascije na petnoj kosti. Pacijenti se na snimanje obično upućuju ako je potrebno razlikovati plantarni fascitis od drugih ozljeda. Ako se ustvrdi ovo oštećenje, potrebno je liječenje.

Kada je uzrok plantarnog fascitisa unutarnji poput spuštenog stopala, potrebno je rješavati taj problem ortopedskim ulošcima. Načini liječenja su i vježbe istezanja mišića potkoljenice i stopala, krioterapija ili terapija ledom, lijekovima protiv bolova te drugim oblicima fizioterapije. Za vrijeme liječenja je potrebno susprezati se od fizičkih aktivnosti. Do potpunog oporavka i povratka sportskim aktivnostima trebat će barem mjesec dana, a u nekim slučajevima i do dva mjeseca.

Kirurško liječenje se preporučuje jedino kada simptomi plantarnog fascitisa traju duže od šest mjeseci – usprkos liječenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.