Pregledi koje nikako ne biste smjeli izbjegavati nakon tridesete

Zdravlje 21. ruj 202315:19 1 komentar
doktor, pregled, mikroskop, istraživanje
Pexels

Okupirani svakodnevnim problemima i užurbanim tempom ljudi često zaboravljaju misliti na sebe i svoje zdravlje i često zanemaruju suptilne znakove kojima im tijelo želi reći da uspore.

Premda su tome podjednako skloni i žene i muškarci, žene neke preventivne preglede ne odgađaju samo zbog posla, već i zbog djece i obiteljskih obveza, nesvjesne da s narušenim zdravljem neće biti ni djeci od velike pomoći.

Zato donosimo nekoliko pregleda koji mogu otkriti teške bolesti u ranoj fazi, a koje nakon navršene 30. godine ne treba ignorirati.

Pregled dojki

Ne može se dovoljno naglasiti važnost preventivnog pregleda dojki. Mamografija se preporuča nakon navršene 40. godine, a ranije su tu samopregledi, ultrazvuk, itd.

Nakon 30. godine preporuča se pregled najmanje jednom godišnje, a svake pola godine ako je u obitelji bilo dijagnoze raka dojke. Nakon 40-te preporuča se mamografija jednom godišnje, a nakon 55. mamografija jednom u dvije godine.

Ginekološki pregled

Detaljan pregled prvenstveno zbog raka grlića vrata maternica također je pretraga koju nakon 30-te treba obavljati redovno. Ovime se ispituje i zdravlje maternice, jajnika, jajovoda, rektuma i mjehura.

Krvne pretrage

Rizik od dijabetesa raste s godinama. Redovni godišnji pregled trebao bi uključiti i provjeru šećera u krvi jer mnogi, koji pate od dijabetesa tipa 2, na početku nisu osjećali nikakve simptome.

Provjera štitnjače

Rad štitnjače može se poremetiti iz raznih razloga, a tu su i vanjski utjecaji ako je osoba izložena štetnim kemikalijama, primjerice na poslu. U tom slučaju kao i u slučaju povijesti karcinoma u obitelji, žene bi već nakon 30. trebale početi s redovnom kontrolom štitnjače, prenosi Times of India.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.