Subungvalni melanom: Kako nastaje i po čemu se razlikuje od ostalih melanoma?

Zdravlje 24. stu 202115:33
Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Subungvalni melanom je vrsta melanoma koji se pojavljuje ispod nokta, a nekada je teško prepoznati kako se radi upravo o melanomu.

Ovo stanje je jedan od rjeđih rakova kože, ali ako se ne otkrije i tretira na vrijeme, može dovesti do ozbiljnih komplikacija i daljnjeg širenja karcinoma. Točnije, što se prije otkrije, to će i liječenje biti bezbolnije i omogućiti pacijentu normalan život.

Kako prepoznati subungvalni melanom?

Najjednostavniji način kako se može prepoznati ova vrsta melanoma je promjena boje na noktima, odnosno doći će do pigmentacije i izgledat će kao da imate masnicu ispod nokta.

Osim toga, mogu se pojaviti i idući simptomi:

⦁ smeđa okomita crta na noktu
⦁ crta na noktu koja se povećava i širi
⦁ pigmentacija nokta koja se širi na kožu i koja se ne povlači tjednima
⦁ kvržica ispod nokta
⦁ nokti koji se lome i pucaju
⦁ krvarenje pored pigmentacije
⦁ bol ispod nokta
⦁ odvajanje nokta od prsta

Što uzrokuje subungvalni melanom?

Melanom na noktu većinom nastaje kao posljedica određene ozljede. Češće se pojavljuje kod starijih osoba, dok će prvo zahvatiti palac na nogama ili rukama. Jednako tako, do ove vrste melanoma može doći kada se poveća proizvodnja melanina, pigmenta tamnosmeđe boje. Iako melanomi inače nastaju zbog pretjeranog izlaganja suncu i UV zrakama, kod subungvalnog melanoma taj slučaj nije u potpunosti dokazan. Točnije, sunce neće bitno utjecati na opasnost od dobivanja ove vrste melanoma.

Važno je paziti na higijenu nokti, ali i odmah reagirati na bilo kakve promjene koje se pojavljuju na njima. Kako bi se izbjegla pojava ovog melanoma pomoći može i zaštita od ozljeda i korištenje zaštitne opreme kod određenih sportova.

Kako se dijagnosticira subungvalni melanom?

Čim primijetite promjenu boje ili crte na noktima, potrebno je posjetiti liječnika. Kako bi se otkrilo da se radi o subungvalnom melanomu liječnik će uzeti uzorak tkiva, odnosno napravit će biopsiju i ispitati postoji li melanom. Kada se potvrdi da se radi o subungvalnom melanomu bit će potrebno napraviti dodatne pretrage kako bi se utvrdilo je li se melanom proširio. Važno je što prije reagirati jer se u suprotnom melanom može proširiti na kožu i druge dijelove tijela. Što se prije potraži liječnička pomoć, to će biti veće šanse za uspješno liječenje.

Jednom kada je otkriveno da se radi o subungvalnom melanomu, bit će potrebna operacija, odnosno uklanjanje nokta. U nekim slučajevima će biti potrebna i kemoterapija ili terapija zračenjem.

Zaključak

Dakle, subungvalni melanom je melanom koji nastaje ispod nokta, a može se prepoznati po pigmentaciji na noktu ili noktima. Važno je odmah reagirati i posjetiti liječnika jer se time povećavaju šanse za što bezbolnije liječenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar