Sve više djece ima problem s očima karakterističan za starije osobe

Zdravlje 26. lis 202207:07
Shutterstock / Ilustracija

Među djecom vlada nova epidemija, tvrde stručnjaci. Šetogodišnjaci se suočavaju s očnim bolestima koje su do sada bile karakteristične za osobe u starijoj životnoj dobi.

Riječ je o bolesti suhog oka, koja se javlja kod djece koja previše vremena provode gledajući u ekrane, od televizije, preko pametnih telefona do tableta.

Posljedice bolesti suhog oka javljaju se kada suze ne mogu osigurati odgovarajuće „podmazivanje“ očiju.

Bolest obično pogađa osobe u starosti od 50 do 60 godina, a ako se ne liječi, može biti izuzetno bolna sa simptomima kao što su umorne, crvene i osjetljive oči.

Oboljeli su upoređivali osjećaj s onim kada sjeckaju luk, odnosno, sa stalnim osjećajem peckanja.

Inženjerka očne optike Sarah Farrant koja je stručnjakinja za suho oko, kaže da se sve češće sreće s djecom iz osnovne škole, koja s takvim stanjem dolaze u njenu ordinaciju u Somersetu. Za to djelomično krivi vrijeme koje se provodi ispred ekrana jer gledanje u ekran dramatično smanjuje stopu treptanja.

„Kada sam otvorila kliniku prije 15 godina nije bilo nijednog deteta koje se pojavilo s takvim stanjem. Međutim, u posljednjih pet ili šest godina sve više djece viđam s bolešću suhog oka. Moj najmlađi pacijent imao je šest godina, što je nekada bilo nezamislivo“, objašnjava Farrant, prenose Vijesti.me.

Ako se bolest suhog oka ne leči, može dovesti do nepovratnog oštećenja žlijezda u kapcima koje proizvode suze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar