Zašto biste trebali nositi masku i nakon što se cijepite protiv covida-19?

Zdravlje 02. ožu 202114:37 > 14:49 0 komentara
koronavirus, covid-19, cjepivo, cijepljenje, astrazeneca
Tiziana FABI / AFP (ilustracija)

Diljem svijeta je u tijeku cijepljenje protiv koronavirusa pa se brojni nadaju da će se život ubrzo vratiti u normalno stanje. No, stručnjaci smatraju da ćemo još neko vrijeme morati nositi zaštitne maske.

“Još neko vrijeme morat ćemo nositi maske i održavati fizičku distancu. Nažalost, cijepljenje ne znači da će nam se život odmah vratiti u stanje prije pandemije. Dok ne postignemo određenu razinu procijepljenosti, cjepivo je samo jedna vrsta zaštite”, objašnjava specijalistica za zarazne bolesti Kristin Englund.

Da bismo postigli kolektivni imunitet, potrebno je procijepiti između 50% i 80% stanovništva, a za to će biti potrebno još neko vrijeme. Do tada, potrebno je pridržavati se propisanih epidemioloških mjera, a to uključuje i nošenje maske. Englund je za kliniku Cleveland navela pet glavnih razloga zbog kojih je zaštitnu masku potrebno nositi i nakon cijepljenja protiv covida-19.

Pet razloga zašto treba nositi masku i nakon cijepljenja

Potrebno je neko vrijeme da cjepivo počne djelovati. Učinkovitost od 90% i više postiže se tek nekoliko tjedana nakon što osoba primi drugu dozu cjepiva. Nakon prve doze počinje se stvarati imunološki odgovor, ali osoba nije zaštićena odmah po primanju prve doze.

VEZANE VIJESTI

Niti jedno cjepivo ne pruža zaštitu od 100%. Cjepiva protiv covida-19 koja su za sada u upotrebi pokazala su visoku učinkovitost, no niti jedno cjepivo ne pruža stopostotnu zaštitu pa se stoga treba pridržavati epidemioloških mjera kako biste se zaštitili od zaraze koronavirusom.

Osobe koje se cijepe mogu biti asimptomatski nositelji koronavirusa. Cjepiva sprječavaju teži oblik bolesti, no potrebna su dodatna istraživanja koja bi utvrdila sprječava li cjepivo i prijenos virusa. Stručnjaci su zabrinuti da bi cijepljene osobe mogle biti i asimptomatski nositelji, odnosno da se mogu zaraziti koronavirusom, ali da ne pokazuju simptome bolesti. U tom slučaju virus mogu prenijeti drugim osobama, a da toga nisu ni svjesni. Zbog toga cijepljenje osobe i dalje trebaju nositi masku kako bi smanjila cirkulacija virusa u zajednici.

Još uvijek trebamo zaštititi osobe koje imaju slab imunološki sustav i osobe koje se još uvijek ne mogu cijepiti. Određene osobe, poput onih s težim kroničnim bolestima, imaju povećan rizik od zaraze koronavirusom, a kod njih se može razviti i teži oblik bolesti.

S obzirom na to da još uvijek nisu dostupne velike količine doza, za sada se uglavnom cijepe osobe koje su u prioritetnim skupinama pa je masku potrebno nositi da bi zaštitili ostale koji se još ne mogu cijepiti. Upravo zbog ograničenih doza cjepiva, neki stručnjaci smatraju da bi kolektivni imunitet mogli postići tek u jesen ili zimu 2022. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.