Ćorić: Gospodarski rast u 2021. definitivno veći od pet posto

Ekonomija 19. kol 202113:36 > 13:40 0 komentara
tomislav ćorić
N1

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak da u Vladi očekuju da će se ostvariti projekcije gospodarskog rasta većeg od pet posto u 2021. godini, a uslijed i rezultata turističke sezone u srpnju i dosadašnjem dijelu kolovoza.

“S obzirom na turističku sezonu i rezultate iz srpnja i prvog dijela kolovoza, svakako želim istaknuti da očekujemo da će 2021. godina ispuniti očekivanja Vlade po pitanju gospodarskog rasta, koji će definitivno biti veći od pet posto, a u skladu s projekcijama Ministarstva financija i Vlade”, izjavio je Ćorić novinarima nakon sjednice Vlade.

Ako se turistička sezona u sljedećim tjednima nastavi odvijati približno trenutnom tempu, Ćorić je rekao da bi se moglo dogoditi da taj rast bude i nešto veći. “Po tom pitanju ja sam apsolutno optimist”, istaknuo je.

Vlada za ovu godinu predviđa rast BDP-a od 5,2 posto, nakon lanjskog gospodarskog pada zbog koronakrize od 8 posto.

Za kontejnerski poduzetnički centar u Petrinji uplaćeno 30 milijuna kuna

Ćorić je izvijestio da je Vlada jučer na račun grada Petrinje uplatila 30 milijuna kuna za dovršetak kontejnerskog poduzetničkog centra, čija je izgradnja započela početkom godine.

“Želimo da Petrinja, gradonačelnica Komes i njezin tim što je moguće prije stvore uvjete za daljnji razvoj odnosno opstanak poduzetništva u Petrinji, to jest poduzetnika i obrtnika koji su prije katastrofalnog potresa funkcionirali u samom središtu grada”, izjavio je Ćorić, dodajući da je siguran da će u kratkom i srednjem roku taj projekt zadovoljiti minimalne potrebe za održanjem poduzetničke aktivnosti u tom gradu.

Novac za projekt iznašla su ministarstva internim preraspodjelama – Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike izdvojila su po 10 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a i Ministarstvo obrane po pet milijuna kuna.

Upitan idu li covid-potpore za očuvanje radnih mjesta i dalje, Ćorić je rekao da to ovisi prije svega o epidemiološkoj situaciji koju će tada pratiti i epidemiološke mjere, a tada bi se reagiralo i s ekonomskim mjerama.

“Zadnja godina i pol pokazala je da smo u svakom trenutku, nogometnim rječnikom rečeno, bili na lopti i u konačnici asistirali našem gospodarstvu, što pokazuju rezultati u 2021. godini, ali i činjenica da smo prema podacima HZMO-a ovo ljeto dočekali s većim brojem zaposlenih nego u 2019. godini”, izjavio je Ćorić.

Novinari su se osvrnuli i na slučaj ministra financija Zdravka Marića, koji je na ljetovanju boravio na jahti svog prijatelja, upitavši Ćorića bi li i on na poziv nekog prijatelja pristao boraviti na jahti, na što je ministar odgovorio potvrdno.

No dodao je da je u suvlasništvu pasare s kabinom koja se nalazi u Pločama, pa su mu ljetovanja orijentirana u tom pravcu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!