Evo otkuda dolazi Römerquelle: Izvor su koristili i Rimljani, star je tisućama godina

Ekonomija 09. stu 202307:34 0 komentara
YouTube / Screenshot

Mineralna voda Römerquelle puni se u austrijskom selu Edelstalu, na sjeveru pokrajine Gradišće. Izvor je poznat još od vremena Rimskog Carstva i njegovo ime na njemačkom znači "rimsko vrelo".

Komercijalno korištenje vode počelo je 1925., da bi 1965. bila osnovana tvrtka Römerquelle. Nju je 2003. kupila američka Coca-Cola, piše tportal.

Edelstal se nalazi tik uz granicu sa Slovačkom, a broji svega 800 ljudi. Pogon Coca-Cola HBC Austrija smješten je na samom ulazu u mjesto i površinom je jednak cijelom Edelstalu. O veličini tvornice dovoljno govori podatak da se na njezinom krovu nalazi jedan od najvećih fotonaponskih sustava u Austriji.

Nakon preuzimanja, Coca-Cola je uložila velik novac u austrijski pogon te je proširivan i moderniziran tijekom deset godina. U konačnici je zamijenio bivše tvornice te kompanije u Beču i susjednoj Slovačkoj.

Od 2013. gotovo sva bezalkoholna pića za austrijsko tržište pune se i distribuiraju diljem zemlje iz Edelstala, u kojem trenutno radi jedanaest proizvodnih linija. Osim vode Römerquelle, ondje se proizvode Coca-Cola, Fanta, Sprite, Nestea, Cappy i energetska pića.

Ono čime se, barem ako je vjerovati službenim stranicama, može pohvaliti Römerquelle jest da sadrži idealan omjer kalcija i magnezija. Dobiva se iz 250 metara dubokog izvora, starog između 5000 i 7000 godina. Ta voda postala je poznata u Austriji 70-ih godina prošlog stoljeća zahvaljujući i sloganu “Römerquelle osvježava osjetila”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!