Šest jednostavnih trikova za manje račune: Folija iza radijatora, LED žarulje…

Ekonomija 01. pro 202317:16 0 komentara
N1

Jeste li znali da ako hranu pripremate u poklopljenim posudama koje zauzimaju točno veličinu ringa na štednjaku, možete uštedjeti čak deset posto električne energije koju biste inače potrošili za pripremu ručka?

Ovo je samo jedan od brojnih malih trikova koje svatko od nas može primijeniti kako bi na kraju mjeseca račun za struju bio manji. A evo ih još!

Noću prati suđe i rublje

Sigurno ste već čuli da je noću struja jeftinija. Riječ je o desetak posto. To je dovoljno dobar razlog da perilicu rublja i suđa uključite noću, odnosno u razdoblju niže tarife. Još jedan trik pomoću kojeg ovi aparati, koje svakodnevno koristimo, troše manje je smanjenje temperature vode prilikom pranja.

Obične žarulje zamijenite LED žaruljama

Žarulje su možda male, ali s obzirom na to koliko ih često koristimo veliki su potrošači. Način da se smanji količina električne energije koju troše je zamjena običnih žarulja sa žarnom niti štednim LED žaruljama.

Ova zamjena nije veliki izdatak za kućni budžet, a dugoročno će vam donijeti značajne uštede. Naime, obična žarulja snage 100 W daje jednaku količinu svjetla kao i ekonomična LED žarulja snage samo 12-15 W. To znači da zamjenom žarulja možete smanjiti potrošnju električne energije za paljenje od sedam do osam puta.

Još jedan razlog zašto se odlučiti na ovaj korak je činjenica da LED žarulje traju znatno duže. Dok obične žarulje traju u prosjeku 1000 sati, one štedne traju više od 10.000 sati.

Najveći potrošač u kući je bojler

Od svih uređaja u kući, najveći pritisak na vaš račun za struju je bojler. Točnije, ovaj uređaj najveći je potrošač električne energije, no postoji način kako ga “obuzdati”.

Temperaturu vode na termostatu bojlera namjestite na 60 stupnjeva jer ćete tako smanjiti nepotrebne gubitke. Također, izbjegavajte držati bojler stalno uključenim jer su toplinski gubici i potrošnja električne energije najveći. Kao i kod perilica posuđa, odnosno rublja, bojler treba uključiti noću, kada je struja jeftinija.

Obratite pozornost na još jednu stvar – kamenac. Redovitim uklanjanjem kamenca koji se taloži na grijačima pridonijet ćete bržem zagrijavanju vode, a time i manjoj potrošnji električne energije.

Nabavite ekspres lonac

Kao što je napisano na početku, kuhanjem u zatvorenim posudama veličine ringa štednjaka možete značajno uštedjeti, ali postoji još jedan učinkovit način – nabavite ekspres lonac. Time ćete prepoloviti vrijeme kuhanja, ali će vam i račun za struju biti manji.

Redovito odmrzavajte hladnjak

Kako bi vaš hladnjak radio optimalno potrebno ga je redovito odleđivati. To ga sprečava da radi pod velikim opterećenjem, što je uzrokovano velikom količinom leda.

Folija iza radijatora

Za usmjeravanje topline radijatora prema prostoriji, iza radijatora postavite reflektirajuću foliju.

Kada je riječ o radijatorima, dobar način uštede je ugradnja termostatskih ventila. Time ćete moći regulirati temperaturu prema svojim potrebama i smanjiti gubitke energije. Postavite termostatske ventile u spavaćim sobama na 18 stupnjeva. Svaki stupanj niže temperature znači šest posto manje energije za grijanje te prostorije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!