Njemačka će ove godine zbog ekstremnog vremena proizvesti manje hrane

Ekonomija 26. kol 202111:04 0 komentara
poljoprivreda, njiva, zemljište
Pexels / Ilustracija

Žetva je ove godine slaba u Njemačkoj, što znači da će se proizvesti manje hrane nego u 2020. godini, upozorilo je ministarstvo poljoprivrede, pripisavši slabi urod ekstremnim vremenskim prilikama i gljivičnim bolestima.

Njemačka će ove godine prema preliminarnim podacima proizvesti 42,1 milijun tona žitarica, manje za 2,7 posto nego prošle godine, objavilo je ministarstvo u srijedu u izvješću o žetvi.

U usporedbi s prosjekom u razdoblju od 2015. do 2020. godine urod bi trebao biti manji 4,8 posto, procjenjuju.

Njemačku su ovoga ljeta pogodile katastrofalne poplave i stradala su brojna polja. Žetvu sada usporavaju kiše i oluje, smanjujući prinose, rekla je ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner.

Situacija je bolja sa travom i djetelinom, osnovnim elementima stočne hrane, nakon par sezona u kojima je suša učinila svoje.

Rijetki su gospodarski sektori izloženi ekstremnim vremenskim prilikama kao poljoprivreda, naglasila je Kloeckner, dodavši da će posljedice slabijeg uroda prije ili kasnije osjetiti i potrošači.

Akutni cjenovni učinci već se naziru i proizvođačke cijene pšenice i uljane repice porasle su prošlih tjedana, priopćilo je ministarstvo, dodavši da je to dobro za ratare, ali zadaje probleme stočarima, budući da moraju kupovati stočnu hranu.

Utjecaj na potrošačke cijene ovisi pak o tome u kojoj se mjeri poljoprivredni proizvodi prerađuju prije no što stignu na police supermarketa, napominju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!