Prihodi easyJeta potonuli u prvoj polovini fiskalne godine

Biznis 14. tra 202115:18
Izvor: John MACDOUGALL / AFP, Ilustracija

Britanski niskobudžetni avioprijevoznik easyJet preliminarno je u srijedu izvijestio o oštrom padu prihoda u prvoj polovini fiskalne godine, polažući nade u procjepljivanje građana koje bi trebalo omogućiti nastavak putovanja.

Ukupni su prihodi na razini grupe u šestomjesečnom razdoblja zaključno s ožujkom pali 90 posto, na 235 miliuna funti, odražavajući pad u glavnom poslovanju s prijevozom putnika, na 165 milijuna funti.

Na temelju važećih ograničenja putovanja na tržištima na kojima posluju procjenjuju da su prvu polovinu fiskalne godine zaključili s gubitkom prije poreza u rasponu od 690 milijuna do 730 milijuna funti. U istom razdoblju prethodne godine gubitak je iznosio 193 milijuna funti.

Kompanija je u promatranom razdoblju prevezla 4,1 milijun putnika, za 89 posto manje nego u istom razdoblju godine ranije. Popunjenost kapaciteta bila je 86 posto ispod razine u prvoj polovini fiskalne 2019. godine.

Ističu da ih ohrabruje cijepljenje protiv covida 19 u Velikoj Britaniji, a sljedećih tjedana očekuju ubrzanje programa cijepljenja i u kontinentalnoj Europi.

Predviđaju da će u trećem fiskalnom tromjesečju letjeti s 20 posto kapaciteta iz 2019. godine, predviđajući postupno poboljšanje popunjenosti od kraja svibnja, budući da većina zemalja planira tada nastaviti s letovima.

Obnova putovanja još je neizvjesna, napominje Reuters, podsjećajući da je plan britanske vlade za početak ljetne sezone razočarao zrakoplovni sektor jer ne navodi datum početka putovanja, niti popis “sigurnih” zemalja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar