Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini

Ekonomija 29. srp 202107:40 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Ukupan promet industrije u svibnju je bio za 36 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a porastao je i na mjesečnoj razini i to za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u svibnju ove u usporedbi sa svibnjem 2020. godine porastao je na domaćem tržištu za 23,8 posto, a na nedomaćem za 56,4 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), najviše je na godišnjoj razini porasla ukupna prodaja energije, za 126,8 posto.

Ukupna prodaja intermedijarnih proizvoda u svibnju ove godine bila je za 43 posto veća nego u svibnju lani, trajnih proizvoda za široku potrošnju 40,2  posto, kapitalnih proizvoda 24,6 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 23,9 posto.

Promet industrije na godišnjoj razini raste od početka ove godine, izuzme li se veljača kada je pao za 7,7 posto. U siječnju je zabilježen najmanji porast, za 1,7 posto u odnosu na siječanj prošle godine, u ožujku za 11,7 posto, a u travnju za 40,6 posto.

Tako je promet industrije u prvih pet mjeseci ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje porastao za 15,5 posto, podatak je DZS-a.

Na mjesečnoj je razini promet industrije u svibnju porastao za 3,4 posto, pri čemu je na domaćem tržištu povećan za tri posto, a na nedomaćem tržištu je pao za 6,3 posto.

U svibnju je u usporedbi s travnjem prodaja intermedijarnih proizvoda porasla za 8,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,6 posto i energije 0,8 posto, dok je prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala za 1,4, a kapitalnih proizvoda za 26,1 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!