Srednja Europa traži ukidanje njemačkog nameta

Ekonomija 29. svi 202413:20 0 komentara
AFP, Ilustracija

Skupina srednjoeuropskih zemalja zatražila je od Europske komisije da Njemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz plina, tvrdeći da potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.

Berlin je uveo namet na “izlaz” plina iz njemačke distribucijske mreže kako bi vratio bar dio novca potrošenog na nabavu u razdoblju visokih cijena, tumači Reuters.

Austrija, Češka, Mađarska i Slovačka tvrde pak da njemački namet otežava njihova nastojanja da se oslobode ovisnosti o ruskom plinu jer podiže cijenu uvoza iz drugih zemalja koji stiže preko Njemačke.

Beč, Prag, Budimpešta i Bratislava pozvale su zato u zajedničkom dokumentu Europsku komisiju da “prijeđe s riječi na djela” kako bi se problem riješio.

Komisija je pripremila pravni postupak protiv Njemačke, procijenivši da namet predstavlja povredu propisa o jedinstvenom tržištu EU-a, kažu izvori, ali još nije podigla tužbu.

“Namet će, uz planirano okončanje tranzita ruskog plina preko Ukrajine do kraja godine, značajno naškoditi sigurnosti opskrbe cijele regije srednje i istočne Europe”, upozorile su četiri zemlje.

Austrija i Mađarska još su u velikoj mjeri ovisne o ruskom plinu. Austrijska ministrica energetike rekla je u veljači da pokušavaju diversificirati opskrbu i da njezino ministarstvo razmatra raskid dugoročnog ugovora energetske kompanije OMV i Rusije o opskrbi.

Očekuje se da će njemački namet biti uvršten na dnevni red sastanka ministara energetike članica EU-a i Komisije, zakazan u četvrtak u Bruxellesu, prema dužnosnicima EU-a.

Njemačko ministarstvo gospodarstva nije odmah odgovorilo na upit Reutersa da komentira pismo skupine zemalja iz srednje Europe. Prethodno su ustvrdili da namet vrijedi za sve i da su i druge zemlje EU-a imale koristi od brzog punjenja njemačkih skladišta plina u vrijeme energetske krize.

Komisija je prošli tjedan izvijestila da pregovara s njemačkom vladom, nakon upozorenja da namet možda predstavlja povredu europskih propisa koji zabranjuju carine unutar EU-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!