Stručnjak objasnio zašto su cijene polovnih nekretnina otišle u nebo

Ekonomija 20. sij 202410:56 3 komentara

Boro Vujović, stručnjak za tržište nekretnina, bio je gost Novog dana kod naše Mašenke Vukadinović s kojom je razgovarao o cijenama na tržištu nekretnina u Hrvatskoj.

Prema Eurostatu Hrvatska ima najveći rast nekretnina u zadnjih godinu dana. Boro Vujović rekao je da je u Hrvatskoj prošle godine inflacija bila glavni generator kupnje nekretnina.

Marko Picek/PIXSELL

“Mi još uvijek imamo dobru turističku sezonu koja je generator kupnje nekretnina, a s druge strane sve što se dogodilo u prošloj godini, uvođenje eura i Schengen su generirali izvjestan broj kupaca iz inozemstva i to je ono što treba uzeti u obzir. Mi nismo samo hrvatsko tržište nego smo minimalno i tržište Europske unije, to ima svoje efekte”, objasnio je stručnjak.

“Uvijek je generator potražnja”

Vujović je istaknuo kako je razlika između cijene koja je tražena i cijene po kojoj je nekretnina prodana uglavnom pet posto.

N1

“Cijene novogradnje su više uvjetovane cijenom radne snage nego cijenom materijala koji je zaustavio svoj rast koji je imao u periodu unazad dvije godine. Uvijek je generator potražnja. Veća je potražnja nego što ima novih stanova, a onda uslijed nedostatka novih stanova koji su za najveći broj kupaca prva opcija, kupci se odlučuju za stare stanove. Velika potražnja dovodi do rasta cijena. Realizirane cijene polovnih nekretnina su nerealne u odnosu na cijenu novogradnje”, kazao je.

“Dobar dio kupaca više si ih ne može priuštiti”

Stručnjak je objasnio da potražnje za stanove još uvijek ima, ali da je statistika pokazala da je u 2023. godini pao broj realiziranih kupoprodaja.

“To govori da imamo i dalje veliki broj kupaca, ali s obzirom na to da su cijene nekretnina visoke dobar dio kupaca više si ih ne može priuštiti. S druge strane bilježimo rast kamatnih stopa na kredite i dolazi do još manje kupovne moći”, kazao je Vujović.

“U 2023. je bio manji broj transakcija stranaca nego 2022. godine”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare