U Križevcima se obnavlja vodnokomunalna infrastruktura u vrijednosti 320 mil. kn

Ekonomija 14. pro 202112:34 0 komentara
Davor Visnjic/PIXSELL/Ilustracija

Križevačke Vodne usluge i Grad Križevci predstavili su u utorak projekt „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci“, čija je provedba u tijeku, a ukupna vrijednost mu je 320,46 milijuna kuna.

Prihvatljivi troškovi iznose 256.370.225 kuna, a od toga 179.871.104 kuna bespovratna su sredstva EU iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“. Preostali iznos u projektu osigurava Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske vode, u iznosu po 30.599.648 kuna te Grad Križevci s 15.299.824 kuna.

Projektom je obuhvaćena izgradnja novih 9,5 kilometara i 19,5 kilometara rekonstrukcije dosadašnje vodoopskrbne mreže sa 759 priključaka koji omogućuje spajanje na mrežu 2.400 stanovnika križevačkog kraja. Izgradit će se, nadalje, 53 kilometra novog sustava odvodnje i 12 kilometara rekonstruirane mreže sa 17 crpnih stanica i 1.500 kućnih priključaka za 4.500 stanovnika. U sklopu projekta nabavljen je i dio potrebne opreme za redovito održavanje sustava.

Direktorica Vodnih usluga Križevci Helena Kralj Brlek rekla je da je dosad izvedeno 5,5 kilometara odvodnje i kanalizacije i priključeno 65 kućanstava. Ona i zamjenik gradonačelnik Križevaca Danijel Šaško zamolili su građane za strpljenje s obzirom na vremenske uvjete jer se radovi odvijaju i u ovom zimskom razdoblju.

Završetak projekta predviđen je ugovorom u travnju 2024. godine. Izvođač radova je Zajednica ponuditelja, Radnik Križevci i Zagorje gradnja Zagreb. Projektom su obuhvaćeni grad Križevci i naselja Bukovje Križevačko, Cubinec, Donja i Gornja Brckovčina, Gračina, Karane, Lemeš Križevački, Majurec, Mali Potočec, Pesek, Poljana Križevačka, Prikraj Križevački i Veliki Potočec.

Realizacijom projekta omogućit će se priključenje novih korisnika na javni sustav vodoopskrbe te javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda uz smanjenje gubitaka sa sadašnjih 29 posto na 25 posto u vodoopskrbnom sustavu, a time će se značajno podići standard građana s priključenjem na vodoopskrbu i odvodnju na području užeg dijela Križevaca za naselja koja su uz grad obuhvaćena projektom.

Uz direktoricu Vodnih usluga Helenu Kralj Brlek i zamjenika gradonačelnika Danijela Šaška, predstavljanju projekta „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci“ nazočili su pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, gradnju, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Krešimir Brunović i voditelj projekta Igor Šimunović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.