U tri tjedna srpnja 753 inspekcijska nadzora – utvrđene 293 povrede propisa

Biznis 26. srp 202114:34
Izvor: N1

Inspektori Državnog inspektorata (DI) su u prva tri tjedna srpnja obavili 753 inspekcijska nadzora, u kojima su utvrđene 293 povrede propisa, izvijestio je u ponedjeljak Inspektorat.

“Samo sinergijskim i odgovornim postupanjem svih dionika, institucija i pojedinaca možemo zadržati trenutni status sigurne turističke destinacije”, rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić komentirajući ljetne koordinirane inspekcijske nadzore.

Naime, od 1. srpnja, a u cilju uspješne provedbe turističke sezone 2021. inspekcije Državnog inspektorata – turistička, sanitarna, tržišna, inspekcija rada, poljoprivredna, vodopravna te inspekcija zaštite okoliša, zaštite prirode i građevinska inspekcija – započele su s koordiniranim inspekcijskim nadzorima.

“U prva tri tjedna srpnja obavljeno je 753 inspekcijska nadzora, u kojima su utvrđene 293 povrede propisa na temelju kojih su inspektori nadležnim sudovima podnijeli 16 optužnih prijedloga, donijeli 11 prekršajnih naloga te naplatili 71 kaznu na mjestu izvršenja prekršaja”, navode iz Inspektorata.

Ističu i kako su, gdje to zakon dopušta, inspektori primijenili tzv. načelo oportuniteta odnosno u 127 slučajeva omogućili su ispravak utvrđene nepravilnosti.

“Činjenica je da je iz godine u godinu sve manje povreda propisa što svjedoči da smo kao društvo odgovorniji i prema okolišu i prema pojedincima, bili oni radnici ili potrošači”, ustvrdio je Mikulić u priopćenju.

Kako se nadalje objašnjava, turistički i sanitarni inspektori Državnog inspektorata su, imajući u vidu aktualnu situaciju izazvanu epidemijom bolesti covid-19, ponajviše nadzirali pridržavanje odredbi odluka Stožera civilne zaštite.

“Turistički inspektori su obavili ukupno 330 inspekcijskih nadzora iz područja ugostiteljstva i turizma, a povreda propisa utvrđena je kod četvrtine nadziranih subjekata”, podatci su Inspektorata.

Inspektori rada u području radnih odnosa u sklopu tih koordiniranih nadzora pojačano su nadzirali područje djelatnosti  pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

“Zbog specifičnosti, neki od nadzora su još uvijek u tijeku, no do sada je utvrđeno nekoliko neprijavljenih radnika koji s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca imaju obilježje posla za koji se zasniva radni odnos. Također, inspektori rada u području radnih odnosa utvrdili su dva državljanina trećih zemalja koji su radili protivno odredbama Zakona o strancima kojim je propisana obveza ishođenja dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada”, navodi se u priopćenju.

Tržišni inspektori Državnog inspektorata u koordiniranim inspekcijskim nadzorima kontrolirali pridržavanje odredbi Zakona o trgovini, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti te su utvrdili 12 povreda propisa. Najčešće povrede propisa odnosile su se na – neisticanje maloprodajne cijene, uvjeta prodaje i obavijesti o načinu podnošenja prigovora potrošača te obavljanje trgovine bez registracije, ističu iz Inspektorata.

Poljoprivredni inspektori su u koordiniranim inspekcijskim nadzorima, između ostaloga nadzirali subjekte koji uslužuju hranu, vino i piće. Od ukupno provedenih 15 nadzora utvrđena je jedna povreda propisa koja se odnosila na zavaravanje potrošača glede karakteristika hrane.

I dok su inspektori zaštite prirode utvrdili da su zaštićena područja održavana, inspektori zaštite okoliša utvrdili su niz nepravilnosti u ugostiteljskim objektima zbog ne vođenja propisane dokumentacije o otpadu, a sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, navode iz Državnog inspektorata.

Kako najavljuju, koordinirani inspekcijski nadzori nastavljaju se i nadalje u srpnju te u kolovozu 2021. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar