Uz zatvaranje ugostiteljstva, prodaja u trgovinama podigla profit Pepsicoa

Ekonomija 12. velj 202114:52 0 komentara
ROBYN BECK / AFP

Američki prehrambeni div PepsiCo izvijestio je o rastu prihoda u 2020. godini zahvaljujući prodaji u trgovinama u vrijeme pandemije koja je ublažila pad potražnje u ugostiteljskim objektima, zatvorenima zbog zaustavljanja koronavirusa.

Prihodi PepsiCoa porasli su u pandemijskoj godini porasli 4,8 posto, na 70,4 milijarde dolara. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca uvećani su 8,8 posto, na 22,46 milijardi dolara. Godišnja dobit po dionici pala je dva posto, na 5,12 dolara. U četvrtom tromjesečju porasla je pet posto, na 1,33 dolara.

Kompanija se uspješno nosila s pandemijskom krizom jer se više oslanja na prehrambene i maloprodajne kanale putem kojih su potrošači pribavljali zalihe grickalica i pića. Ograničenja su pogodila prodaju u restoranima i automatima.

Organski prihodi sjevernoameričkog poslovanja Frito-Laya porasli su pet posto, a u kategoriji pića 5,5 posto. Povećanje potražnje u 2020. godini potaknulo je tvrtku da pokrene web stranicu koja izravno potrošačima nudi posebne okuse i specijalizirane pakete najpopularnijih proizvoda.

“Smislili smo formulu za uspjeh u ovom okruženju”, rekao je glavni financijski direktor Hugh Johnston, napominjući da su većinu rasta ostvarili proizvodi bez šećera, niskokalorične i zdravije opcije.

Izvršni direktor Ramon Laguarta očekuje da će se potrošači vratiti pretpandemijskim obrascima ponašanja u drugoj polovini ove godine, dodajući da će neke promjene ipak ostati trajne, poput povećane internetske kupovine i rada na daljinu.

Tvrtka u ovoj godini očekuje petpostotno povećanje organskog prihoda i 9-postotni rast prilagođene dobiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!