Kako je najbliži suradnik vođe krijumčara postao pouzdanik USKOK-a i raskrinkao migrantsku rutu kraj Plitvičkih jezera?

Crna kronika 25. svi 202407:56 0 komentara
Luka Stanzl/PIXSELL

Kanal kojim su u blizini Plitvičkih jezera migranti ilegalno prebacivani iz BiH u Hrvatsku raskrinkan je zahvaljujući osobi koja je najprije bila među krijumčarima, a zatim je odlučila surađivati s istražiteljima. U pitanju je pouzdanik, čije djelovanje omogućuje Zakon o kaznenom postupku i koristi ga se kao dio posebnih dokaznih radnji. 

Tako je pouzdanik istražiteljima dojavio na kojim će lokacijama ljudi biti prebacivani preko granice, te koliko će novca za to morati platiti.

Koliko je stajao šverc ljudi?

Utvrđeno je tako da je ova skupina od kolovoza 2022. do lipnja 2023. preko granične crte prebacivala ljude za novčanu nagradu od 1.500 do 4.500 eura. Toliku cijenu plaćali su odrasli, dok je za djecu transfer bio upola jeftiniji.

Sve je to opisao i pouzdanik koji je, kako proizlazi iz presude u koju smo dobili uvid, bio jedan od najbližih suradnika vođe kriminalnog lanca. Upravo je on bio jedan od onih koji su na području karlovačke i ličko-senjske županije preuzimali migrante koji bi s vodičima došli iz BiH.

Predavao ih je zatim vozačima koji su ih prevozili u Zagreb. Od tamo im je transport bio organiziran do drugih zemalja Europske unije.

Golema zarada krijumčara

Pouzdaniku su kroz ruke prošli i novci koje su plaćali migranti, a on ih je predavao drugim članovima krijumčarskog lanca.

Prema presudi jednom od aktera ove afere koji je priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om na godinu i dva mjeseca zatvora, skupina u koju se infiltrirao pouzdanik prebacila je najmanje 138 stranaca. Vođa grupe uspio je ilegalno zaraditi gotovo 170 tisuća eura. Njegovi suradnici dobili su manje iznose  – od 500 do 6.500 eura.

Kanal do kolodvora u Zagrebu

Prema presudi, jedan transfer 15 stranaca realiziran je 28. ožujka 2023. godine. Vodič ih je preko granice doveo do Donjeg Vaganca, nedaleko Plitvičkih jezera. Pouzdanik je tada prenio upute od vođe skupine pa su dvojica vozača smjestila ljude u kombi i odvezla ih do autobusnog kolodvora u Zagrebu.

Tamo su ih preuzeli drugi članovi krijumčarskog lanca i odvezli dalje. Ovaj transport plaćen je oko 18.000 eura. Na sličan način, kako je istražiteljima opisao pouzdanik i ostali transferi realizirani su na sličan način.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!