Policija upozorava: Ne otvarajte ove mailove!

Google, mail, mobitel, telefon, aplikacije, smartphone
Pexels / ilustracija

Iz policije upozoravaju građane da, prime li elektroničku poštu kojom se od njih traži novac, takve poruke ne otvaraju i tako izbjegnu javnu objavu njihovih podataka, te da ažuriraju svoje lozinke.

Istarska policija objavila je kako je u posljednje vrijeme zaprimila prijave građana koji su na svoje email adrese zaprimili sumnjive poruke, a u kojima ih nepoznate osobe ucjenjuju prijeteći da su na njihova računala ili mobitele instalirali zloćudne računalne programe (malware).

vezana vijest

Pritom im poručuju kako su putem takvih programa ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže 9000 kuna u bitcoinima kako navedene podatke ne bi javno objavili.

“Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti”, ističu iz policije.

Građane savjetuju da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke, niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama.

Ukoliko su to učinili, upozoravaju, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun, a ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštititi građani mogu pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.