Nizak vodostaj Dunava otkrio njemačke ratne brodove iz Drugog svjetskog rata

Klimatske promjene 19. kol 202222:22 2 komentara
REUTERS/Fedja Grulovic

Najgora suša u Europi posljednjih godina dovela je Dunav do jednog od najnižih vodostaja u skoro sto godina, otkrivajući njemačke ratne brodove potonule tijekom Drugog svjetskog rata nedaleko od Prahova, prenosi Reuters.

Brodovi su bili među stotinama koje je potopila crnomorska flota nacističke Njemačke 1944. godine dok se povlačila ispred napredujućih sovjetskih snaga i još ometaju riječni saobraćaj tijekom razdoblja niskih vodostaja, prenosi Reuters.

Međutim, ovogodišnja suša, koju znanstvenici vide kao posljedicu globalnog zagrijavanja, otkrila je više od 20 trupova na dijelu Dunava kod Prahova u istočnoj Srbiji, od kojih mnogi i dalje nose tone municije i eksploziva i predstavljaju opasnost za brodarstvo.

“Njemačka flotila je iza sebe ostavila veliku ekološku katastrofu koja prijeti stanovnicima Prahova”, kaže Velimir Trajilović, umirovljenik iz Prahova koji je napisao knjigu o njemačkim brodovima.

REUTERS/Fedja Grulovic
REUTERS/Fedja Grulovic
REUTERS/Fedja Grulovic
REUTERS/Fedja Grulovic
REUTERS/Fedja Grulovic
REUTERS/Fedja Grulovic
REUTERS/Fedja Grulovic

Radnici lokalne ribarske industrije su također ugroženi, kao i oni iz Rumunjske koja se nalazi preko rijeke.

Mjeseci suše i rekordnih temperatura su uzdrmali riječni promet na vitalnim arterijama u drugim dijelovima Europe, uključujući Njemačku, Italiju i Francusku.

U Srbiji su vlasti pribjegle jaružanju kako bi plovni putovi na Dunavu ostali otvoreni. Kod Prahova, na pojedinim mjestima je plovni dio sužen na samo 100 metara sa 180.

Rasuti preko korita, neki od brodova i dalje imaju kupole, slomljene jarbole i uvrnute trupove, dok drugi leže uglavnom potopljeni pod pješčanim obalama.

U ožujku je Vlada Srbije raspisala natječaj za spašavanje trupa i uklanjanje streljiva i eksploziva. Trošak operacije procijenjen je na 29 milijuna eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.