BMW okončao proizvodnju benzinskih i dizelskih motora u Njemačkoj

Auto 15. stu 202315:27 0 komentara
BMW

Nakon 60 godina posljednji motor s unutarnjim izgaranjem napustio je krajem proteklog tjedna BMW-ovu tvornicu u Münchenu. Ovo je prekretnica za bavarsku marku, a razlog je taj što je proizvodnja prebačena na električne automobile.

Četiri, šest, osam ili čak dvanaest cilindara? Glavna tvornica BMW Grupe u Münchenu proizvodila je ove motore više od 60 godina. U tom pogledu ova odluka je određena prekretnica, piše BR24.

Međutim, ovo nije kraj BMW-ovih motora s unutarnjim izgaranjem. BMW je sada potpuno preselio svoju proizvodnju benzinskih i dizelskih motora u svoje tvornice u austrijskom Steyru i u britanskom Hams Hallu, rekla je glasnogovornica tvrtke.

Tvrtka je odluku objavila 2020., a plan je pretvorba tvornice u Münchenu u tvornicu za električna vozila. Oko 1.200 zaposlenika radilo na izradi motora u tvornici BMW-a u Münchenu. Prema BMW grupi, svi su prekvalificirani i raspoređeni u druga područja.

Na prostoru gdje se prije nalazila hala za proizvodnju motora s unutarnjim izgaranjem sada se gradi hala za montažu novih modela u koju se ulaže 400 milijuna eura.

Centar za testiranje baterija bit će izgrađen na lokaciji BMW-a u njemačkom Wackersdorfu, gdje će se testirati visokonaponske baterije i druge komponente električnog pogona.

BMW

Dodajmo i kako su u rujnu ove godine građani Straßkirchena u Donjoj Bavarskoj glasali da se BMW-u dopusti izgradnja tvornice baterija u općinama Straßkirchen i Irlbach.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.