Istraživanje potvrdilo: Ovi automobili čine vozače puno sretnijima i zdravijima

Auto 31. srp 202313:07 0 komentara
Fiat

Vožnja kabrioleta može znatno poboljšati raspoloženje vozača u usporedbi s vožnjom zatvorenog automobila, tvrdi prva znanstvenoj studija te vrste.

U partnerstvu s izvanrednom profesoricom koja istražuje ponašanja vozača na Sveučilištu Cranfield i osnivačicom PsyDrivea, dr. Lisom Dorn, Fiat je potražio odgovore na pitanja utječe li vožnja kabrioleta na naše fizičko i emocionalno blagostanje.

Ukratko, rezultati sugeriraju da boravak za volanom kabrioleta čini vozače sretnijim, budnijim, a čak bi mogao imati i zdravstvene prednosti.

Prije testiranja, mjeren je stil vožnje svakog sudionika pomoću aplikacije Driver Stress Inventory, kako bi se vidjelo jesu li predisponirani na agresiju za volanom i jesu li uživali u samoj vožnji.

Sigurnija vožnja

Kad je krov bio spušten, svi su vozači doživjeli značajan porast od najmanje 6 posto u “Hedonskom tonu”, mjerilu sreće. Najveći utjecaj osjetili su agresivniji vozači, za koje je zabilježeno da su doživjeli poboljšanje raspoloženja od 20 posto – više nego dvostruko nego kod manje agresivnih vozača.

Vožnja sa spuštenim krovom nije samo pojačala pozitivne emocije, već je uzrokovala smanjenje varijabilnosti otkucaja srca (HRV – pokazatelj stresa) za do trećinu (32 posto), što sugerira da vozači imaju veći kontakt s okolinom dok voze.

Vožnja kabrioleta također može dovesti do sigurnije vožnje, budući da su vozači pokazali do 15 posto povećanu budnost i 20 posto niže razine negativnih emocija kao što su frustracija ili ljutnja, što se može povezati s “bijesom na cesti”. Pozitivno raspoloženje povezano je s poboljšanim performansama vožnje, vizualnom pažnjom i bržom reakcijom na opasnost.

Gledajući spol, i muškarci i žene primijetili su gotovo jednako i značajno povećanje uzbuđenja prilikom vožnje sa spuštenim krovom, što znači da su muškarci i žene bili i jednako oprezni na cesti. Međutim, žene su prijavile jači utjecaj vožnje općenito na njihovu razinu energije. Povećanje energetskog uzbuđenja znači da su vozači budniji i svjesniji situacije, što ih čini potencijalno boljim na cesti.

Slično iskustvo i u električnom automobilu

“Kada vozimo sa spuštenim krovom u kabrioletu, doživljavamo veće razine povratnih informacija iz okoline na cesti. To se može dodatno povećati u električnom vozilu, koje emitira puno manje buke i omogućuje vozaču bolje promatranje okoline. U takvim okolnostima, naši podaci pokazuju da to stvara neku vrstu euforije na otvorenom zbog koje se osjećamo fizički i psihički bolje, a možda čak i vozimo sigurnije”, rekla je Dorn.

Pixabay

“Raspoloženje tijekom vožnje jasno će varirati ovisno o nizu čimbenika koji utječu na vozača, vozilo i uvjete na cesti. Međutim, ova je studija pokazala značajan učinak koji sugerira da bi vozači s ponovljenim izlaganjem mogli uočiti zdravstvene prednosti vožnje kabrioleta tijekom vremena”, dodala je.

Fiat se udružio s dr. Lisom Dorn u prvoj studiji ove vrste sa skupinom britanskih vozača automobila. U dva uvjeta prikupljanja podataka sudjelovalo je 23 sudionika, 10 žena i 13 muškaraca. Morali su voziti na dva kratka putovanja, sa zatvorenim i sa spuštenim krovom na unaprijed planiranoj mirnoj ruralnoj ruti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!