Vozite električni automobil? Onda bolje izbjegavajte ovaj njemački grad

Auto 16. tra 202415:51 0 komentara
Tobias SCHWARZ / AFP)

U Oranienburgu, pokraj Berlina, vlada zabrinutost jer grad nastavlja rasti puno brže nego električni kapacitet. Lokalne komunalne službe sada su o tome obavijestile njemačku Federalnu agenciju za mreže.

“Mogućnosti opskrbe u gradu Oranienburgu su iscrpljene.” Ovim se riječima javnosti obratio Peter Grabowsky, direktor gradske komunalne tvrtke, piše Focus.

“Uzvodna visokonaponska mreža više ne može osigurati dovoljno energije za rastući grad”, potvrdila je Savezna mrežna agencija.

“Potrebe za električnom energijom našeg rastućeg grada su enormno narasle, brže nego što se predviđalo u prošlosti,” objašnjava gradonačelnik Alexander Laesicke.

Snažan gospodarski rast, priljev novih stanovnika u Oranienburg i popularnost dizalica topline te električnih automobila doveli su do povećane potražnje za električnom energijom.

Kako bi elektroenergetska mreža ostala stabilna, općinska komunalna poduzeća više nisu mogla odobravati nove registracije ili povećanja izvedbe kućnih priključaka. To vrijedi, primjerice, za spajanje dizalica topline.

Isto vrijedi i za infrastrukturu za punjenje električnih automobila. “Nova komercijalna i industrijska područja trenutno se ne mogu spojiti na mrežu i opskrbiti električnom energijom“, navodi se.

Glavni grad i okrug Sachsenhausen proglašeni su uskim grlom opskrbe iz uzvodne visokonaponske mreže.

Grad još nije potpuno ostao bez struje. Ali potrebne su hitne mjere da se on u tome spriječi. U suprotnom, nova gradnja u pogođenim područjima neće biti moguća u sljedećih nekoliko godina.

Gradska komunalna poduzeća kažu da rade na privremenom rješenju za uklanjanje uskog grla – zajedno s regionalnim mrežnim operaterom E.dis. To bi trebalo poslužiti kao prijelaz “dok nova trafostanica gradskog komunalnog poduzeća Oranienburg ne počne s radom.” Završetak je planiran za 2026.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!