Zamke rabljenih automobila: Gotovo polovica ovih vozila imala je nesreću, a i najdraža su meta lopova

Auto 27. velj 202409:15 0 komentara
Dubravka Petric/PIXSELL

Tržište rabljenih automobila je vrlo izazovno, kako za prodavače, tako i za kupce. Dobra je vijest da je s godinama ono postalo nešto transparentnije, no još uvijek ima puno prostora za poboljšanje.

Prema istraživanju carVerticala, tvrtke za obradu podataka o automobilima, gotovo polovica automobila marke BMW na ovoj platformi bila je oštećena. Također su popularni i među lopovima, s udjelom od 17,7 %.

U 2023. godini, 7,5 % svih vozila provjerenih na ovoj platformi imalo je vraćenu kilometražu od ukupno 7,7 milijardi kilometara. Titulu najpopularnijeg automobila u 2023. odnio je Volkswagen Golf, pobijedivši tako BMW serije 3.

carVertical

Automobili koji su najčešće sudjelovali u nesrećama

U 2023. godini, na carVerticalu je otkriveno 1,78 milijuna prometnih nesreća, što je 380.000 više nego godinu prije. Najveća vrijednost štete zabilježena je kod automobila Lamborghini Huracan, koji je pretrpio štetu vrijednu 250.000 eura.

Ukupna vrijednost štete koju su pretrpjela vozila u istraživanju iznosi više od 4,4 milijarde eura. U 2022. godini, ta je brojka bila 5,1 milijardi eura.

BMW je marka s najviše oštećenja na platformi; 48,4 % svih automobila imalo je zapise o oštećenjima. Ne zaostaju ni Audi (43,9 %), Škoda (43,7 %), Dacia (43,5 %) i Lexus (42,4 %). U prosjeku je oštećeno 39,3 % svih rabljenih vozila provjerenih na platformi, što sugerira da su šanse za kupnju automobila s upitnom poviješću prilično velike.

carVertical

Automobili koji su najviše privlačili lopove

Prošle je godine, uz pomoć carVerticala, uočeno mnogo ukradenih vozila. Međutim, stvaran broj krađi može biti čak i stotinu puta veći u Europi jer se ukradeni automobili rijetko pojavljuju na tržištu rabljenih automobila. Većinom se takva vozila rastavljaju i prodaju za dijelove na crnom tržištu.

Automobili marke BMW najpoželjniji su među lopovima jer 17,7 % svih ukradenih vozila provjerenih na platformi pripada ovom njemačkom proizvođaču. Modeli Mercedes-Benza (15,3 %) i Audija (12 %) također privlače prevarante, što sugerira da vlasnici luksuznih vozila trebaju biti oprezni. Ford (6,1 %) i Volkswagen (5,4 %) također su ušli u top 5.

carVertical

Većina ukradenih vozila proizvedena je između 2016. i 2019. je su vozila stara između pet i sedam godina vrlo poželjna na tržištu rabljenih automobila. Većina ukradenih automobila proizvedena je 2016. godine – 12,4 %. No to ne znači da vozači starijih automobila ne moraju biti na oprezu jer lopovi ciljaju i na njih.

U istraživanju su analizirane informacije iz 26 različite države: UK-a, SAD-a, Njemačke, Francuske, Španjolske, Italije, Belgije, Mađarske, Rumunjske, Litve, Latvije, Estonije, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Ukrajine, Češke, Poljske, Bugarske, Srbije, Švedske, Švicarske, Danske, Finske, Australije i Meksika. Sve informacije temelje se na prikupljenim podatcima tvrtke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!