Oglas

Domaći recept za liker od višnje kakav su pripremale naše bake

author
N1 Info
03. lip. 2022. 15:38
Homemade Vishniac or Visinata liqueur, made of sour Vishnia Cherries. The fruits are being fermented in a glass jar.
Gil Singer / Alamy / Alamy / Profimedia / ilustracija | Gil Singer / Alamy / Alamy / Profimedia / ilustracija

Nema finijeg što čovjek može popiti nakon ručka (ili uz kavu) od domaćeg likera od višnje. Taman je sezona, a budući da je priprema jednostavna i recept ima samo par sastojaka, nema razloga zašto svatko ne bi napravio par litara domaćeg višnjevca.

Oglas

Sastojci:



  • 2 kg višanja

  • 1,5 kg šećera

  • 1 litra rakije

  • 1 limun

  • Velika staklenka od 5l

  • Staklene boce (litraža po želji)


Priprema:


Operite višnje i očistite ih od koštica (postoji maleni aparatić s kojim posao ide puno brže, a zna se naći u velikim trgovačkim lancima).

Ako već nemate staklenku i morate ju kupiti, uzmite što veću sa širokim grlom kako bi lakše stavili sve sastojke u nju, a kasnije i izvadili ih iz nje van.

Operite staklenku i u nju stavite oprane otkoštene višnje. Dodajte šećer i limun narezan na kriške. Na kraju dodajte rakiju. Sve malo promiješajte.

Staklenku prekrijte s folijom i dobro zatvorite. Stavite ju na mračno i hladno mjesto da odstoji barem 40 dana. Povremeno promućkajte bocu.

Nakon što je višnjevac odležao izlijte tekućinu u veće posude. Višnje i limun stavite u gazu i dobro ocijedite u višnjevac, piše 24sata.

Sve još jednom malo promiješajte. Operite staklene boce i prelijte pomoću lijevka višnjevac u boce. Dobro zatvorite čepom.



N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama