Recept za tulumbe koji garantira da će biti hrskave izvana, a mekane iznutra

Cooking 26. stu 202308:23 0 komentara
Shutterstock

Porijeklom iz Turske, ova poslastica s vremenom je postala neizostavan dio domaće kuhinje. Tajna dobro pripremljenih tulumbi je tijesto hrskavo izvana, a mekano iznutra.

Po ovom starinskom receptu dobit ćete savršeno pripremljene tulumbe, a mogu ih napraviti i početnici u kuhinji.

Sastojci (za tijesto)

4 krupnija jajeta

400 ml vode

100 ml ulja

250 g brašna

2 žličice šećera

prstohvat soli

1 l ulja za prženje

Za sirup

1 kg šećera

600 ml vode

kriške od pola limuna

Napomena: preljev treba napraviti dan ranije i ostaviti da odstoji preko noći da se ohladi. Ovo je jako bitan korak.

Priprema

U dublji lonac stavite vodu, ulje, šećer i sol. Kada proključa, sklonite sa šporeta i ubacite brašno. Miješajte dok se ne napravi čvrsta smjesa u obliku lopte.

Ostavite tijesto 15 minuta na hlađenje. Dok se tijesto hladi, pjenasto umutite jaja. Jaja dodajte tijestu i mikserom sjedinite. Kada vam se čini da ste dobili mekše, svilenkasto tijesto gotovo je.

Tim tijestom punite špricu za tulumbe.

U dublju tavu ili plići lonac sipajte litru ulja. U hladno ulje istiskajte tulumbe oko 10 cm dužine. Gledajte da ne budu jedna uz drugu jer će tulumbe narasti.

Stavite tulumbe da se prže. U početku će se same okretati, a kasnije ih treba povremeno okrenuti.

Kada poprime zlatnu boju vadite ih rešetkastom žlicom i stavljajte ih u sirup. Isključite ringlu i ostavite ulje da se hladi, bar 10 minuta.

Zatim istisnite novu turu tulumbi i stavite da se prže. Kada je druga tura gotova prvu poredajte u limenu posudu, a u sirup spustite novu turu. Ponoviti dok ima tijesta.

Kada su sve tulumbe gotove prelijte ih preostalim sirupom i prekrijte folijom. Ostavite u frižideru da se hlade. Od navedene količine se dobije oko 40 tulumbi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!