Kakav prizor! Zagrebački ZOO bogatiji za člana više

Lifestyle 31. ožu 202415:38 0 komentara
Josip Regović/Pixsell

Zagrebački Zoološki vrt nakon 18 godina ponovno ima mladunče sabljorogog oriksa, ženskog je spola i na svijet je došlo dan uoči Uskrsa, priopćeno je u nedjelju iz ZOO-a.

Mama mladunčeta ima dvije godine i devet mjeseci, a u Zagreb je stigla sa sjevera Poljske, iz Gdanjska. Iako joj je ovo prvo mladunče, u Zoološkom vrtu kažu da se o njemu izvrsno brine od prvog trena. S obzirom na to da je mladunče oriksa tek došlo na svijet, u ZOO-u ne žele ničime ometati ni njega ni njegovu mamu.

“Riječ je o dragocjenoj jedinki. Naime, sabljorogi oriksi uključeni su u Europski uzgojni program. Ta je vrsta svojedobno izumrla u prirodi, no zahvaljujući uzgoju u zoološkim vrtovima i prirodnim rezervatima, uspješno je vraćena u prirodu sjeverne Afrike”, objasnio je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Majka i mladunče na miru se povezuju i ona se intuitivno brine o njemu. Mladunče sve sigurnije stoji na nogama, no većinu vremena još provodi na tlu u blizini majke. U Zoološkom vrtu mole posjetitelje da iz daljine promatraju njihovu obitelj te da pri prolasku pokraj nastambe oriksa ne stvaraju nepotrebnu buku.

Prvi sabljorogi oriksi u Zagreb su stigli 2000. godine, a od 2002. tu se uspješno razmnožavaju.

Sabljorogi oriksi jedina su vrsta oriksa kojoj rogovi idu unatrag. Rogove imaju i mužjaci i ženke. Većina krzna im je bijela, a vrat i prsa su im smeđi. Neke jedinke imaju smeđe pruge na bedrima i bokovima. Izgled im se stapa s prirodnim okolišem. Graviditet kod oriksa traje oko 8,5 mjeseci, a mladi pri okotu imaju smeđe krzno.

Sabljorogi oriksi društvene su životinje. Žive u stadima koje broje između dvije i četrdeset jedinki. Zahvaljujući programima povratka sabljorogih oriksa u prirodu, sada te životinje nastanjuju neke nacionalne parkove Tunisa, Maroka i Senegala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!