Ako držite mlijeko u vratima frižidera, morate znati koliko dugo tu smije biti otvoreno

Lifestyle 04. ožu 202407:55 0 komentara
Elizabeth Dunne/Unsplash

Ako držite mlijeko u vratima hladnjaka, morate znati koliko dugo tu smije stajati kad ga otvorite. Mlijeko većina ljudi uvijek ima u hladnjaku. Usprkos tome, svima se ponekad dogodi da ga ne iskoristimo u navedenom roku. U ovom slučaju, korisno je znati na što treba obratiti pažnju da bi znali je li sigurno za upotrebu ili nije.

Nije svako mlijeko isto i postoje bitne razlike između svježeg i trajnog mlijeka. Svježe mlijeko treba proći proces pasterizacije prije nego što stigne na policu, ali ono još uvijek ne sadrži konzervanse, pa se brzo kvari, bilo da je zatvoreno ili ne, piše Danas.rs.

Trajno mlijeko, s druge strane, može ostati svježe mnogo duže, čak i ako ga ne držite u hladnjaku. To je zato što sadrži konzervanse koji sprječavaju rast i kvarenje mikroba. Ima rok trajanja od 6 do 9 mjeseci na sobnoj temperaturi ako je neotvoreno. Nakon otvaranja, stavite ga u hladnjak i možete ga upotrebljavati nešto duže nego svježe.

U nastavku saznajte sve što trebate znati o rukovanju mlijekom i savjete koji će vam pomoći da spriječite kvarenje i bacanje mlijeka u vašem domaćinstvu.

Pošto svježe mlijeko ne sadrži konzervanse, već je samo pasterizirano, obično se pokvari u roku od tri dana bilo da je otvoreno ili ne. Čuvano mlijeko se može čuvati na sobnoj temperaturi mnogo duže nego svježe mlijeko, čak šest do devet mjeseci. Međutim, nakon otvaranja mora se čuvati u hladnjaku i proizvođači savjetuju da se upotrijebi u roku od sedam dana nakon otvaranja.

Od trenutka otvaranja pakiranja mlijeka ono je izloženo vanjskom okruženju, izazivajući potencijalnu unakrsnu kontaminaciju i oksidaciju, što smanjuje njegovu svježinu.

Kako prepoznati da se mlijeko pokvarilo?

Ako mislite da je mlijeko koje imate u frižideru isteklo, upotrijebite svoja čula. Pokvarena hrana će razviti neugodan miris, okus ili neobičnu teksturu zbog prirodnih bakterija kvarenja. Ako je mlijeko razvilo takve karakteristike, nemojte ga konzumirati.

Prvo provjerite miris. Ako osjetite kiseli ili ustajali miris, to može značiti da se mlijeko pokvarilo. Nakon toga provjerite je li mlijeko promijenilo boju i teksturu. Ako se za sada sve čini u redu, probajte mlijeko. Ako je kiselo, gorko ili na neki način čudno, bacite ga i nemojte ga koristiti.

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, najbolje je da izbjegavate konzumaciju tog mlijeka kako biste spriječili moguće zdravstvene probleme.

Gdje držati mlijeko u hladnjaku?

Vjerovali ili ne, postoji određeno mesto u hladnjaku gdje trebate držati mlijeko i ne, to nije polica na vratima.

Prema riječima stručnjaka, mlijeko treba čuvati na temperaturi od 3,3 do 4,4 °C, u istoj posudi u kojoj je stiglo i dalje od vrata. Kada se mlijeko drži u vratima hladnjaka, ono je izloženo toplom zraku svaki put kada se vrata otvore, što potiče rast bakterija. Također, obavezno dobro zatvorite mlijeko nakon svakog otvaranja. Ovo može smanjiti slučajnu kontaminaciju i širenje mirisa.

Može li se mlijeko zamrznuti?

Ako imate veliku količinu mlijeka koju nećete imati vremena iskoristiti, možete ga zamrznuti. Za najbolje rezultate, zamrznite ga u posudi za kockice leda kako biste napravili kockice mlijeka. Također ga možete zamrznuti u hermetički zatvorenoj posudi.

Mlijeko se može čuvati u zamrzivaču nekoliko mjeseci, ali za najbolje rezultate preporučujemo da ga koristite u roku od mjesec dana od zamrzavanja. Nakon toga počinje se odvajati i postaje zrnasto, prenosi centarzdravlja.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!