Kosa vam postaje sve rjeđa? Ovih deset stvari bi mogle biti uzrok

Lifestyle 05. lip 202310:03 0 komentara
Adam Winger/Unsplash

Gubitak kose muči mnoge ljude diljem svijeta. Uzrok se često pripisuje genetici ili starenju. Međutim, postoje mnogi drugi razlozi koji mogu uzrokovati gubitak kose, a koji se često potpuno podcjenjuju.

U ovoj fotogaleriji istražujemo neke od manje poznatih čimbenika koji mogu utjecati na zdravlje kose. Saznajte kako stres, prehrana, korištenje kemikalija za njegu kose, zlouporaba uređaja za oblikovanje kose i drugi čimbenici mogu oštetiti kosu te smanjiti njezinu gustoću i zdravlje, piše Msn.

1. Toplina

Svakodnevno korištenje sušila za kosu uzrokuje krhkost kose i može uzrokovati njezino lomljenje i ispadanje. Čuvajte se i boja, relaksatora i sprejeva za kosu, koji mogu dovesti do sličnih posljedica ako se pretjerano koriste.

2. Lijekovi

Korištenje ili zlouporaba određenih lijekova može uzrokovati gubitak kose: razrjeđivači krvi, lijekovi protiv akni bogati vitaminom A, anabolički steroidi ili lijekovi za artritis, depresiju, giht, srčane probleme ili hipertenziju samo su neki od lijekova koji bi mogli imati takav učinak. među nuspojavama.

3. Željezo

Gubitak kose može biti uzrokovan nedostatkom željeza koje je neophodno za održavanje zdrave kose. Ako je uzrok željezo, također možete primijetiti lomljive nokte, žutu ili blijedu kožu, otežano disanje, slabost i ubrzan rad srca.

4. Nedostatak proteina

Nedostatak proteina može uzrokovati gubitak kose kao zaštitni odgovor tijela, usmjeren upravo na očuvanje već pohranjenih proteina. Povećanje unosa proteina kroz hranu poput mesa, jaja, ribe, orašastih plodova, sjemenki i graha može biti rješenje.

5. Stres

Stres može uzrokovati gubitak kose: tijelo je posebno pogođeno i mogu biti pogođeni folikuli dlake.

6. Trudnoća

Tijekom trudnoće hormoni djeluju na očuvanje kose, čineći je debljom; na kraju trudnoće, ovaj učinak je obrnut i postoji tendencija smanjenja kose. U roku od nekoliko mjeseci (između tri i šest) situacija bi se trebala vratiti u ravnotežu.

7. Poremećaj prehrane

Poremećaji prehrane, poput anoreksije i bulimije, mogu uzrokovati gubitak kose. To se događa jer tijelo ne prima hranjive tvari potrebne za rast i održavanje zdrave kose.

8. Intervencija smanjenja težine

Operacija smanjenja tjelesne težine može imati neželjene posljedice na kosu: ako je razina cinka preniska, može se dogoditi da se nakon barijatrijske operacije neki pramenovi izgube. To se može popraviti dodacima cinka.

9. Previše intenziteta

Gubitak kose može biti uzrokovan korištenjem previše šampona ili prejakim četkanjem, osobito kada je kosa mokra. Čuvajte se i prečvrstih pletenica koje mogu uzrokovati lomljenje kose.

10. Pušenje

Pušenje je štetno za zdravlje, dobro je poznato, ali i za kosu. Toksini u dimu cigareta mogu uništiti folikule dlake i spriječiti rast i ostanak kose na glavi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ