Na aukciji pištolj kojim se Van Gogh pokušao ubiti

Kultura 17. lip 201910:21 > 10:23
FRANCOIS GUILLOT / AFP

Pištolj marke Lefaucheux kojim je nizozemski slikar Vincent Van Gogh htio izvršiti samoubojstvo 27. lipnja 1890. godine u francuskom mjestu Auvers-sur-Oise, bit će na javnoj dražbi u Parizu.

Kuća Auction Art će ponuditi pištolj koji se procjenjuje na iznos između 40.000 i 60.000 eura.

Van Gogh se poslije dvije godine provedene na jugu Francuske, 20. svibnja 1890. godine preselio u Auvers-sur-Oise, sjeverno od Pariza, prema savjetu svog brata Tea.

Liječnik Paul Gachet, prijatelj impresionističkih slikara, brinuo se o nizozemskom umjetniku koji je tada imao česte psihološke krize. Slikar je iznajmio sobu u gostionici Arthura Ravuesa. Tada je bio na vrhuncu svoje umjetnosti, slikajući jedno djelo dnevno.

Van Gogh je 27. lipnja 1890. godine otišao u šetnju u obližnje polje, i tamo podigao košulju u pokušaju da se upuca pištoljem koji je uzeo od gostioničara. Međutim, pištolj mu je iskliznuo iz ruke i umjetnik je pao u nesvijest. Probudio se navečer i tako ranjen je krenuo prema gostionici. 

Uprkos pomoći doktora Gacheta, Van Gogh umire poslije dva dana agonije. 

Oružje je oko 1960. godine pronašao jedan poljoprivrednik na imanju i predao ga sadašnjim vlasnicima gostionice Ravues. Pištolj koji je jako oštećen, bio je okačen iznad pulta i potom izložen u muzeju posvećenom Van Goghu 2016. godine u Amsterdamu. 

Prema analizama stručnjaka, oružje je bilo u zemlji dug period što bi se moglo poklopiti s tezom da je bačeno oko 1890. godine. 

Američki znanstvenici su 2011. godine branili drugu tezu prema kojoj se Van Gogh nije ubio, već je ranjen u slučajnom pucanju nekih mladih koji su se igrali s oružjem. 

Van Gogh (1853-1890) koji je preminuo u 37. godini, jedan je od najvećih slikara postimpresionizma i jedan od najcijenjenijih slikara uopće. 

Bio je i začetnik kolorističkog ekspresionizma, a htio je da crvenom i zelenom bojom, kako je sam jednom rekao, “izrazi strašne strasti ljudske duše”. 

Najpoznatija Van Goghova djela su “Ljudi koji jedu krumpir” (1885), “Suncokreti”(1888), “Žitno polje i čempresi”, “Zvjezdana noć”, “Crveni vinograd”, “Noćni kafe”, “Umjetnikova spavaća soba u Arlesu”, “Autoportret” i “Portret doktora Gacheta”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.