Nova tri street-art djela u okviru Uličnog triptiha

Kultura 29. lis 202113:30 0 komentara
Photo by Timon Klauser on Unsplash

U organizaciji umjetničkog kolektiva Udruge Preuredi moju pumpu i Turističke zajednice grada Zagreba, u tijeku je treći ciklus oslikavanja projekta Ulični triptih, cjelogodišnjem programu uličnih izložbi koji prolaznicima nudi presjek aktualne domaće street art scene.

Direktorica TZGZ-a, Martina Bienenfeld rekla je tom prigodom kako su u ožujku, kada su pokrenuli projekt, željeli skrenuti pažnju da oslikavanje javnih prostora ne mora značiti nužno vandalizam, već da možemo uljepšati naše urbano okruženje.

Dosadašnjim ciklusima, kao i u ovom posljednjem za ovu godinu nastojali smo odabranim primjerima ukazati na potrebu sustavnog i sveobuhvatnog djelovanja na razini zajednice te istaknuti potencijal koji grafiti imaju za korištenje u pozitivne svrhe. Ulični triptih kroz svoj regenerativni i neinvazivni koncept doprinosi daljnjem kvalitetnom razvitku naše street art scene i projekt je koji će TZGZ nastaviti razvijati i idućih godina, najavila je.

Novo izdanje triptiha spaja različite generacije i stilove, a središnju lokaciju projekta, Centar za posjetitelje TZGZ-a na Trgu bana Jelačića potpisuje  dobro poznati Lunar koji je rad naslovio prema svojoj istoimenoj knjizi “From Zagreb With Love“.

Po njegovim riječima, naziv knjige je proizašao iz pristupa prema našim gostima-crtačima, ali i iz njihovog prema njemu te suradnjama za vrijeme boravka u stranim gradovima. “Ono što sam naučio u svome gradu, rado sam prenosio izvan njega, kao i ono što sam mislio da bolje rade ljudi u drugim sredinama, rado sam usvajao, donosio doma i dijelio. Grupe mačaka koje često crtam prikazuju različite ljude i kulture s bojama i elementima koji se miješaju i ponavljaju”, napomenuo je.

Prethodno već oslikani panel u Radićevoj ulici (kod broja 46), ovog puta potpisuje mladi Puljanin Vedran Štimac –  Polite bastART, koji je svojim radom odao počast jednom od najvećih hrvatskih umjetnika, Julije Kniferu.

Štimac kaže da mu je drago sudjelovati u projektu Ulični triptih, osobito što je tako dao svoj doprinos osvježavanju urbane vizure Zagreba, a i njime mnogi afirmirani i neafirmirani umjetnici imaju priliku kroz medij ulične umjetnosti poslati svoju poruku sugrađanima.

Treća lokacija, ujedno i nova u ovom krugu oslikavanja, ulazak je tunel Grič (iz nekadašnjeg Art parka), a nosi ideju mistične umjetničke serije mladog slikara Lava Paripovića.

“Ciklus arheoloških nalazišta bazira se na priči fiktivne civilizacije i njene ostavštine na ovom području. Kroz potragu za pogodnim lokacijama za otkrivanje novog nalazišta, razvija se priča o mističnoj kulturi o kojoj se malo zna čime se upliću razne teorije koje se koriste u svrhu dojma serije. Kroz antropološko razmišljanje definira se prikaz i estetsko oblikovanje izvedbe”, objasnio je.

Postav Uličnog triptiha mijenja se u ciklusima – svaka tri mjeseca odabrane lokacije donose tri nova umjetnička rada s potpisom različitih autora iz cijele Hrvatske.

Kao dodatni element iznenađenja, jedna od tri lokacije svaki put je drugačija pa je na stepenicama tržnice Dolac rad Mislava Lešića “Ulična rapsodija”, a u parku Opatovina “Pogled kroz prozor u ljepši svijet”  Sanje Stojković.

Iduće oslikavanje je najavljeno za početak 2022.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!