Spomenik Nikoli Tesli 23. travnja vraća se u Gospić, gdje je miniran 1992.

Kultura 03. tra 202109:40 > 09:58 1 komentar
YouTube/screenshot

Kip Nikole Tesle, poput onoga koji je do Domovinskog rata bio u njegovu rodnom gradu, ovih se dana, nakon trideset godina, vraća u Gospić. Tijekom rata u 1990-ima Teslin spomenik na tadašnjem gradskom trgu srušen je miniranjem.

Ovime će se nakon gotovo trideset godina spomenik Nikoli Tesli vratiti u Gospić. Počinitelj, koji je do danas ostao nepoznat, minirao ga je 16. veljače 1992. Spomenik je, inače, na trgu stajao od 1981.

VEZANE VIJESTI

“Ovih se dana odvijaju posljednji, završni radovi na Trgu Nikole Tesle, a ubrzo će tamo biti postavljen i kip našeg poznatog sugrađanina. Dogovorili smo se da bismo svečanost predstavljanja novouređenog trga i povratka Teslina kipa obilježili 23. travnja”, kazala je za Večernji list zamjenica gradonačelnika Gospića Kristina Prša:

“S obzirom na to da je Tesla bio doista posebna i neobična osoba, htjeli smo i da obilježavanje ne bude obično, već posebno. Zato smo dogovorili suradnju s redateljem Krešimirom Dolenčićem, koji je pripremio doista poseban program, na vrhunskoj razini, kakav Tesla i zaslužuje.”

Portal N1 o ovom projektu izvijestio je u kolovozu prošle godine, kad je u Gospiću potpisan ugovor kojim će se kip proslavljenog znanstvenika Nikole Tesle vratiti tamo gdje je i bio do rata, ali sada na novouređeni prostor ispred Kulturno-informativnog centra.

Tada je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević s predstavnikom tvrtke Kameni Zid d.o.o. potpisao Ugovor o izvođenju radova na uređenju trga ispred Kulturno informativnog centra (KIC), odnosno nešto dalje od mjesta na kojem je spomenik bio izvorno postavljen.

Prva faza projekta bila je uređenje staza, ogradnih zidova, urbane opreme i postavljanja postolja koje je identično postolju Teslinog kipa na slapovima Niagare. Nakon toga slijedilo je uređenje zelenih površina i hortikulture te ostali građevinski radovi, nakon čega će na novouređenom trgu biti postavljen Teslin kip.

VEZANE VIJESTI

“Spomenik je predviđen u užem dijelu prostora KIC-a, u mirnoj zoni s nekoliko klupa i pješačkom površinom od kamene sipine. Spomeniku bi se dala važnost koja je u pravcu asocijacije na njegov rad, ali i na samu osobnost Nikole Tesle. Oblikovanjem se prikazuje sklad starih i novih materijala te sklad prirodne forme i forme proizašle ljudskim djelovanjem. Vjerujem da će park biti na čast svim građanima Gospića”, izjavila je u kolovozu Kristina Prša.

Grad Gospić je dao izraditi odljev spomenika koji je rad kipara Frana Kršinića. Takav spomenik nalazi se još na američkim slapovima Niagare i ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a odljev spomenika koji je nekada bio na trgu u Gospiću, nalazi se u Ljevaonici akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Isti takav spomenik sada će dobiti svoje mjesto na novom trgu u Gospiću.

Odluku da se spomenik postavi ispred Kulturno Informativnog Centra donijelo je Gradsko vijeće još 2014. Lokalna opozicija tražila je, međutim, da se spomenik Nikoli Tesli vrati na izvorno mjesto.

“Povratak spomenika Nikole Tesle u Gospić od iznimne je važnosti za naš grad. Bilo je potrebno trideset godina da se to dogodi, a ja sam izuzetno zadovoljan da smo to uspjeli realizirati kako smo i obećali. Sigurni smo da će ovaj potez donijeti mnogo dobra Gospiću i njegovim stanovnicima, te da će postati vrlo drago mjesto okupljanja građana i naših gostiju”, rekao je ljetos gospićki gradonačelnik Karlo Starčević.

Odljevi brončanog spomenika Tesle, rad poznatog kipara Frane Kršinića, postavljeni su 1963. ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, 1976. na slapovima Nijagare i 1981. na središnjem gospićkom trgu. Posljednjih nekoliko godina, nakon izlijevanja novog primjerka u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, spomenik je tamo čekao daljnju sudbinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare