Ususret Božiću dokumentarac o gradu iz kojeg dolazi većina božićnih ukrasa

Kultura 13. pro 202116:51 0 komentara

Svakodnevica radnika iz kineskog grada odakle dolazi dvije trećine svih božićnih ukrasa na svijetu središnja je tema dokumentarnog filma "Sretan Božić, Yiwu" srpskog redatelja Mladena Kovačevića, koji u četvrtak, 16. prosinca, gostuje u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“Milijuni kuglica, crvenih kapica i plastičnih USB-stabala, upakiranih u svjetlucave kutijice slijevaju se iz ove radionice božićnih čuda s Dalekog Istoka da bismo ih mi na zapadu u prosincu konzumirali”, napominje se u najavi distributera, Restart Labela.

Film, koji u Zagreb dolazi s osvojenim Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarac, prati radnike, menadžere i vlasnike tvornica u njihovim svakodnevnim radnim i životnim ritualima, dok čavrljaju, pjevaju, ogovaraju, zaljubljuju se i odljubljuju, a sve uz diskretnu dozu apsurdnog humora.

“Kako su im plaće narasle radnici si sada mogu priuštiti najnoviji iPhone, ali još uvijek žive u pretrpanim spavaonicama. Mlade generacije umorne su od rada u tvornicama, isparavanja kemikalija i sveprisutnih šljokica i žele biti dijelom ‘kineskog sna’ – imati vlastiti posao, biti bogati, neovisni, zaljubljeni”, dodaje se.

Premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, te potom na IDFA-i i Sarajevo Film Festivalu, a o svojim iskustvima s filmom redatelj će nakon kinopremijere u Dokukinu KIC razgovarati s filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović.

Dan poslije, 17. prosinca, Kovačević će održati masterclass predavanje pod nazivom “Režijske intervencije u dokumentarnom filmu”, uz moderaciju Nebojše Slijepčevića.

Uoči kinopremijere tog filma Dokukino KIC predstavlja dosadašnji opus tog zapaženog regionalnog autora. Za srijedu, 15. prosinca, najavljena je njegova alpinistička priča “4 godine u 10 minuta”, intimni prikaz jednog nesvakidašnjeg putovanja i avanture prvog srpskog alpinista koji se popeo na Mount Everest, prikazana na Hot Docsu i nagrađena posebnim priznanjem na Visions du Réelu.

Nakon toga, isti dan, slijede dva nagrađivana srednjometražna dokumentarca – “Zid smrti, i tako to” o neustrašivoj zvijezdi cirkusa Princezi Zida (smrti) u produkciji Restarta i “Anplagd” o muzičarima koji sviraju na neobičnom instrumentu – svježim zelenim listovima.

Ulaz na obje projekcije je besplatan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!