Zagrebačka street art scena u projektu Ulični triptih

Kultura 28. srp 202110:56 0 komentara
zagreb, panorama
Pixabay/Ilustracija

Drugi krug oslikavanja projekta Ulični triptih, cjelogodišnjeg programa zagrebačkih uličnih izložbi koji daje presjek aktualne domaće street art scene, završen je u organizaciji umjetničkog kolektiva, Udruge Preuredi moju pumpu i Turističke zajednice grada Zagreba.

Odabrane ulične panele ovaj su put oslikale tri talentirane hrvatske umjetnice – OKO, Tea Jurišić i Sanja Stojković te tako ženskim rukopisom obilježile drugi krug oslikavanja jedinstvene “izložbe u promjeni”, najavili su organizatori.

Središnju lokaciju projekta, Centar za posjetitelje TZGZ-a na Trgu bana Jelačića oslikala je OKO koja je svoj rad “Multiple friendships” posvetila prijateljstvima.

“Postoji onaj trenutak u životu kada se odvajamo od vlastite obitelji, i prije nego što imamo svoju, tada su nam prijatelji sve, oni su naša obitelj. Što šarenija prijateljstva imamo, to nam je život čarobniji. Ovo je rad za sve prijatelje, neke prošle, neke buduće. Za sve one trenutke potpore, smijeha i suza. Za sve nas.”

Prethodno oslikani panel u Radićevoj ulici (kod broja 46), zamijenio je “Novi optimizam Zagreba” Tee Jurišić koja kaže kako je strastvena, crvena boja ono što joj padne na pamet kada se sjeti svog omiljenog grada, i to prvenstveno zbog Šestinskog kišobrana, jednog od najprepoznatljivijih motiva Zagreba.

“Nakon dugo vremena, raznih nedaća koje su zadesile grad, ljudi se napokon počinju okupljati i gubiti u vrevi. Šarolika ekipa teče ulicama poput vode, a kišobran ih sve zajedno štiti od vremena, problema i lošeg raspoloženja”, dodala je.

Treća lokacija, ujedno i nova u ovom krugu oslikavanja, nalazi se u parku Opatovina, donosi rad Sanje Stojković “Pogled kroz prozor u ljepši svijet”.

Umjetnica smatra kako svima treba malo više optimizma i veselijih boja, samo moramo naučiti gledati u tom smjeru. “Scenografija je postavljena na Opatovini, a na vama je da zamislite što sve možete vidjeti pogledom kroz prozor, a ovog puta i na ulicama Zagreba”, poručila je.

Postav Uličnog triptiha mijenjat će se svaka tri mjeseca na panelima će osvanuti tri nova umjetnička rada s potpisom različitih autora iz cijele Hrvatske. Jedna od tri lokacije svaki put će biti drugačija. Iduće oslikavanje je najavljeno za zadnji kvartal ove godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!