Geni su 'krivci' za našu sklonost prema kavi

Lifestyle 10. lis 201411:07 > 12:33
Morguefile

Znanstvenici sa Sveučilišta Harvard identificirali su šest gena čija je funkcija ključna za reakciju organizma na kofein, piše časopis "Molecular Psychiatry".

Djelovanje tih gena može objasniti zbog čega neke osobe uživaju u kavi više od drugih, dodaju istraživači.

Osim toga, sada se pruža novi uvid u popularnost energetskih napitaka i ostalih proizvoda koji sadrže kofein.

Prema dostupnim podacima, prosječni Europljanin dnevno pije oko četiri šalice kave, dvostruko više od prosječnog Amerikanca.

Ranija istraživanja su redovnu konzumaciju kave povezale s određenim rizikom za pojavu Parkinsonove bolesti, dijabetes tipa 2 i bolesti koje štete jetri.

Inače, novi nalazi zasnivaju se na podacima prikupljenim na uzorku od oko 120 tisuća ljudi.