Kako se na prirodan način riješiti kolesterola

Lifestyle 21. tra 201508:18 > 08:26
Morguefile

Loš kolesterol izuzetno je opasan za zdravlje, posebno srce, a ako ste uočili da ste prešli granicu, pripazite na prehranu. Određene namirnice mogu ga vratiti u normalne granice na prirodan način i zapravo nemate što izgubiti ako probate malo drugačiji način prehrane.

Na pretragama kod liječnika utvrđuju se razine LDL-a ili ‘štetnog’ kolesterola koji je opasan zbog stvaranja naslaga u arterijama i time prijeti srčanim bolestima te HDL-a ili ‘dobrog’ kolesterola, koji čisti arterije. Zdrava razina kolesterola ona je ispod 200 miligrama po decilitru krvi.LDL kolesterol trebao bi biti ispod 100 mg, a poželjni HDL je iznad 60 mg. Ako su rezultati pretraga povišeni, što prije morate nešto poduzeti, a ove namirnice mogu vam pomoći.

Crvena riža

Niste ju do sada probali, a imate problema s povišenim LDL kolesterolom – vrijeme je da u prehranu uvedete crvenu rižu. Uz primjerice ribu, crvena riža odličan je prilog, a odavno je poznata kao kineski narodni lijek. Možete ju kombinirati i s drugim žitaricama poput kvinoje ili smeđe riže. Neke su studije pokazale da crvena riža smanjuje razinu ukupnog kolesterola već nakon osam tjedana uzimanja preparata crvene riže.

Artičoke

Artičoka je mediteranska biljka koja i kod nas samoniklo raste na otocima u srednjoj i južnoj Dalmaciji te je sada njena sezona. Poput ostalog zelenog povrća, bogata je vlaknima, vitaminima C i K, ali je među deset namirnica koje imaju naviše antioksidansa. Nakon što ih očistite treba ih kuhati do 45 minuta s malo limunova soka.

Zob

Neka su istraživanja pokazala da zob u šest tjedana može sniziti loš kolesterol za 5,3 posto, a razlog se krije u sastojku betaglukanu. On sprečava zadržavanje LDL kolesterola u organizmu.

Riba

Znate i sami da bi se na vašem tanjuru trebala naći minimalno jednom tjedno, jer omega-3 spadaju u prava prirodna čuda kada je zdravlje u pitanju. Prema istraživanju sa Sveučilišta Loma Linda, zamjena zasićenih masti masnim kiselinama omega-3, kojih ima u lososu i sardinama, može povećati razinu dobrog kolesterola čak četiri posto.

Orašasti plodovi

Uz zob za doručak i ribu za ručak orašasti plodovi odlučan su međuobrok koji će biti sjajan saveznik u borbi protiv lošeg kolesterola. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je kako su ispitanici snizili kolesterol za 5,4 posto nakon što su šest dana u tjednu, i tako mjesec dana, konzumirali 40 grama oraha, piše tportal.