Čisti od toksina, štiti od infarkta i snižava tlak: Ova biljka može biti dodatak većini jela

Lifestyle 05. ožu 202413:33 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Sremuš ili medvjeđi luk je samonikla biljka koja raste uglavnom u močvarnim šumama, prolista s dolaskom proljeća, prije drveća i natopi zrak intenzivnom aromom.

Ova biljka je toliko zdrava da je, prema predaji, traže i medvjedi nakon što se probude iz zimskog sna kako bi pročistili organizam nakon dugog perioda hibernacije, prenosi Danas.

Mladi, svježi listovi idealni su za proljetno čišćenje organizma jer za sebe vežu otrove i masnoće iz krvi, crijeva i želudca, a sadrže i 20 do 50 miligrama vitamina C, kao i karoten.

Sremuš ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva. U dva do tri mjeseca regulirat će visok krvni tlak i ukloniti tegobe povezane sa sužavanjem krvnih žila pa tako štiti od srčanih bolesti i infarkta.

Djelotvoran je kod problema sa želudcem i crijevima, proljeva, nadutosti i grčeva, a izvrstan je i za čišćenje crijeva od toksina. On je i čistač kože, i kad su u pitanju kronična kožna oboljenja i nečistoće, zacjeljuje rane. Svježi listovi pročišćavaju bubrege i mjehur te pospešuju mokrenje.

Sremuš: Kakva blagotvorna svojstva ima ova biljka?

  • utječe na bolje pamćenje i koncentraciju,
  • pomaže kod respiratornih tegoba,
  • sprječava bolesti srca i krvnih žila,
  • bori se protiv nesanice i vrtoglavice,
  • blagotvoran je za osteoporozu i artritis,
  • štiti od infarkta i jača srce,
  • vezuje za sebe otrove i masnoće iz krvi, crijeva i želudca i izbacuje ih iz organizma,
  • snižava krvni tlak,
  • regulira rad bubrega,
  • smiruje probavne tegobe,
  • liječi proljev, lijena crijeva i tvrdu stolicu,
  • pomaže kod gihta i reume.

Sremuš se prikuplja od davnina, a i danas ga ljubitelji prirode i izletnici rado beru kad naiđu na njega, no oprez – morate imati potrebno predznanje kako ga ne bi pomiješali s vrlo sličnim samoniklim vrstama, od kojih su mnoge otrovne poput đurđevka i mrazovca.

Sremuš – kako se ova biljka koristi u prehrani

U prehrani se koristi tako što se uzimaju samo svježi nadzemni dijelovi i oni se skupljaju prije cvjetanja.

Ovaj divlji bijeli luk se koristi kao aroma u hrani, može biti dodatak mnogim jelima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!