Dvije vrste kruha koje bi trebalo izbjegavati ako želite smanjiti plinove i napuhnutost

Lifestyle 02. sij 202410:14 0 komentara
Shutterstock/Kritchai7752

Kruh je osnovna namirnica u prehrani, a ponekad može biti povezan s neugodnošću u obliku plinova i napuhnutosti.

Dok je kruh raznovrsna i zadovoljavajuća komponenta različitih prehrana, određene vrste mogu doprinijeti problemima s probavom kod nekih ljudi. Razumijevanje kako neka vrsta kruha može pogoršati plinove i napuhnutost ključno je za donošenje pravih izbora u prehrani.

Krutika Nanavati, registrirana dijetetičarka i nutricionistica, otkrila je konzumaciju koje dvije vrste kruha treba smanjiti na minimum ako želite smanjiti plinove i napuhnutost. Nanavati je rekla da su pšenični kruh i kruh s visokim sadržajem FODMAP-a (fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli) oni koje treba izbjegavati koliko god je moguće.

Pšenični kruh

Pšenični kruh je uobičajena hrana i ponekad može doprinijeti plinovima i napuhavanju kod nekih ljudi. Ovo se često pripisuje prisustvu glutena, proteina koji se nalazi u pšenici i drugim žitaricama. Neki ljudi mogu doživjeti probavne probleme zbog osjetljivosti ili netolerancije na gluten.

Nanavati otkriva da je krivac za pšenični kruh gluten, proteinski kompleks koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Osjetljivost na gluten izaziva nepotpunu probavu glutena što dovodi do fermentacije u crijevima. Ovo stvara plinove što dovodi do nadutosti i neugodnosti. Eliminiranje ili značajno smanjenje unosa pšeničnog kruha može poboljšati simptome plinova i nadutosti kod ljudi osjetljivih na gluten ili onih s celijakijom.

Kruh bogat FODMAP-om

FODMAP, ili fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli, grupa su ugljikohidrata koja nekim pojedincima može biti izazovna za probavu. Kruhovi koji sadrže visoke razine FODMAP-a, mogu doprinijeti plinovima kod osjetljivih osoba.

“FODMAP su ugljikohidrati u određenim namirnicama, uključujući pšenični i raženi kruh. FODMAP se slabo apsorbira u tankom crijevu i fermentira u debelom crijevu bakterijama crijeva, stvarajući plin. Ovaj proces može izazvati neugodnost, nadimanje i grčeve kod dijela ljudi”, kaže Nanavati, prenosi Klix.ba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!