Kako je jedno od najpopularnijih pića u svijetu dobilo ime? Mogli biste se iznenaditi

Lifestyle 28. stu 202309:36 0 komentara
Pexels / Ilustracija

Jedno od najpoznatijih pića na svijetu zasigurno je Pepsi-Cola, svima poznata kao samo - Pepsi. Ovo piće proizveo je 1898. farmaceut Caleb Bradham iz malog grada u Sjevernoj Karolini i provotno je bilo smatrano dobrim za probavu.

Bradham je svoju mješavinu šećera, vode, karamele, limunovog ulja, oraha i drugih dodataka – nazvao “Bradovo piće” i prodavao ju je u svojoj drogeriji, koja je u međuvremenu pretvorena u lokalnu turističku atrakciju – “Rodno mjesto Pepsija”.

Bradham je 28. kolovoza 1898.  odlučio preimenovati svoje piće u “Pepsi-Cola”. Novo ime došlo je od riječi dispepsija, što znači loša probava. Uz novo ime, piće je dobilo i novi ključji sastojak – orašaste plodove, navodi se na web stranici The Birthplace of Pepsi.

Unsplash / Ilustracija

Želio je na tržište plasirati piće koje će biti ne samo osvježavajuće, već će imati i blagodati za zdravlje, uključujući i pomoć probavi, navodi stranica.

Bradham je također kupio naziv “Pep Kola” od lokalnog konkurenta i promijenio ga u Pepsi-Cola, prema današnjoj tvrtki.

Lokalni ljekarnik vidio je veliko zanimanje za njegovu gaziranu vodu i odlučio je posvetiti svu svoju energiju pretvaranju ovog pića u pravi posao te se prijavio za zaštitni znak 1902. godine, stvarajući tvrtku Pepsi-Cola.

Posao je u međuvremenu narastao do razina koje otac Pepsija vjerojatno nije mogao ni zamisliti, a prošlog ožujka kompanija je najavila zdravu preobrazbu ovog popularnog pića – 57 posto manje šećera u svakoj boci, piše New York Post.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!