Koja je savršena razlika u godinama između partnera?

Lifestyle 16. svi 202212:11 1 komentar
Pixabay /Ilustracija

Sveučilište u Atlanti provelo je prije nekoliko godina istraživanje u okviru kojeg je matematički utvrđena savršena razlika u godinama između partnera, odnosno, ona koja se smatra receptom za sretan brak. U istraživanju u kojem je sudjelovalo 3.000 ljudi, od kojih su svi barem jednom bili u braku, dokazano je da što je razlika u godinama između partnera veća, veća je i vjerojatnost da će doći do razvoda.

Tako se pokazalo da se parovi između kojih je razlika više od pet godina razvode u 18 posto slučajeva, oni između kojih je razlika 10 godina u 30 posto slučajeva, dok je procijenjeno da je vjerojatnost za rastanak kod parova s razlikom od dva desetljeća i više – čak 95 posto!

Godine nisu jedini faktor koji je proučavan, već su znanstvenici uključili i druge parametre, poput toga jesu li prije braka imali djecu, imaju li zajedničko potomstvo, koliko su novca potrošili na vjenčanje, kakvog su obrazovanja itd. Zanimljivo, pokazalo se da je vjerojatnost za razvod supružnika koji imaju velike razlike u stupnju obrazovanja – 43 posto.

U ovoj opsežnoj studiji otkriveno je da je idealna razlika u godinama samo godinu dana, takvi parovi imaju samo tri posto vjerojatnosti da se rastanu, piše B92.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.