Dodaci prehrani mogu biti vrlo korisni, osobito ako vam nedostaje vitamina. Ali to ne znači da je korištenje svega i svačega bez rizika i da je uvijek efikasno. Mnogi od njih mogu izazvati štetne nuspojave i ne bi ih trebalo uzimati po svaku cijenu, a osobito ne na svoju ruku, smatraju liječnici.
Vitamin B17
Kelly Johnson-Arbor toksikologinja i medicinska direktorica Nacionalnog centra za trovanje za vitamin B17 kaže sljedeće: “Ovaj vitamin zapravo sadrži amigdalin, koji se razlaže u cijanid u ljudskom tijelu.”
“Iako se vitamin B-17 ponekad reklamira kao alternativni tretman za teške bolesti, češće ga prepoznajemo kao moćan otrov zbog stvaranja cijanida. Zabilježeni su ozbiljni, čak i fatalni slučajevi zbog uzimanja ovog vitamnina”, upozorava liječnica, a prenosi Yahoo.
Kurkuma bez piperina
Kurkuma se koristi kao prirodni lijek protiv upala, infekcija i drugih zdravstvenih problema. Glavni aktivni sastojak kurkume, kurkumin, se slabo apsorbira u ljudskom gastrointestinalnom traktu, tako da se pipern (sastojak crnog papra) često dodaje formulacijama kurkume, kako bi se poboljšala njena apsorpcija.
U jednoj studiji, kurkumin nije bio detektiran u krvi ljudi kada se uzimao samo na usta, ali dodavanje piperina povećalo je bioraspoloživost za 2.000 posto. U biti, ako ljudi uzimaju kurkumu bez piperina, tijelo je ne apsorbira. Srećom, mnogi preparati s kurkumom sadrže i piperin kao sastojak, objašnjava dr. Johnson-Arbor.
Željezo
Dok suplementi željeza mogu biti od koristi osobama s anemijom, korist ovog suplementa brzo opada za žene nakon 50 godina. Pritom, ovaj suplement može povećati rizik od Alzheimerove i srčanih bolesti pa se savjetuje da ga izbjegavate nakon 50. rođendana.
Željeza ima u nekim vrstama mesa, lisnatog povrća, graha i orašastih plodova, navodi dr. Jacob Hascalovici.
Vitamin B3
“Vitamin B3 je poznat kao niacin. Koristi se za kontrolu razine kolesterola kod pacijenata s poviješću kardiovaskularnih bolesti. Međutim, on povećava rizik za razvoj niskog krvnog tlaka, što je štetno. Uzrokuje zamućenje vida povećanjem tekućine u očima. Pored toga, niacin izaziva umor, mučninu i dijareju“, kaže dr. Jordyn Mastrodomenico.
Folna kiselina
Liječnici folnu kiselinu obično preporučuju trudnicama, ali dr. Mastrodomenico upozorava da s njom treba biti oprezan.
“Folati se ne preporučuju ženama u postmenopauzi jer smanjuju razine plazme i pojačavaju valunge. Generalno, folna kiselina izaziva probavne smetnje poput mučnine, plinova, boli u trbuhu i nadimanja. Kod nekih ljudi izaziva potpuni gubitak apetita, što dovodi do neravnoteže elektrolita i neuhranjenosti. Folati također povećavaju rizik od razvoja poremećaja spavanja i pamćenja”, upozorava.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!