Na ovom mjestu u kuhinji nije pametno ostavljati ulje, a većina ga baš tamo drži

Lifestyle 16. tra 202409:20 0 komentara
PIxabay / Ilustracija

Većina nas u kuhinji ima razna ulja, od suncokretovog i maslinovog ili kokosovog do ulja avokada... Iako su izvrsni izvori zdravih masnoća i antioksidansa, način skladištenja može biti ključan za očuvanje kvalitete i nutritivnih svojstava ulja. Zašto onda često pravimo osnovne greške u njihovom skladištenju?

Temperatura može oštetiti ulje

Mnogi od nas misle da je najbolje mjesto za skladištenje ulja u blizini ploče za kuhanje. No, ulje koje je stalno izloženo toplini može brzo izgubiti kvalitetu. Idealna temperatura za skladištenje ulja ne smije prelaziti 20°C. Ovo je pravilo posebno važno za ulja s nižom točkom dimljenja, poput maslinovog, piše Krstarica.

Utjecaj svjetlosti na kvalitetu ulja

Hladno prešana ulja, popularna zbog svojih hranjivih svojstava, posebno su osjetljiva na svjetlost. Svjetlost može užeći ulje, što znači gubitak okusa i hranjivih svojstava. Stoga je preporučljivo čuvati ga u tamnim staklenim ili keramičkim posudama. Ako ste ikad posjetili područja specijalizirana za proizvodnju ulja, možda ste primijetili da ih čuvaju u posebnim kočezima koji ih štite od svjetlosti.

Zrak nije prijatelj

Osim na svjetlost i toplinu, ulje je osjetljivo i na zrak. Kisik može izazvati oksidaciju, što uzrokuje brže sagorjevanje ulja. Zbog toga je ključno čuvati ulje u dobro zatvorenim posudama. Čvrsto zatvorite čep nakon svake upotrebe kako ulje ne bi došlo u kontakt s kisikom.

Još savjeta za čuvanje ulja u kuhinji

Također je dobra ideja uzeti u obzir vrstu ulja koje koristite. Dok se neka ulja, poput kokosovog, bez problema mogu čuvati na sobnoj temperaturi, druga, poput lanenog ulja, bolje je držati u hladnjaku kako bi im se produžio rok trajanja.

Pravilno skladištenje ulja za kuhanje može im produžiti vijek trajanja. Osim toga, sačuvat ćete hranjive tvari. Iako ih je zgodno ostaviti pokraj štednjaka ili u prozirnim bocama, razmislite o dugoročnom očuvanju kvalitete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!