Očuvajte boju i kvalitetu: Kako očistiti i održavati drvene podove da izgledaju kao novi

Lifestyle 10. velj 202408:43 0 komentara
Svetlana Vozmilova / imago stock&people / Profimedia

Ovi savjeti stručnjaka o tome kako očistiti drvene podove produžit će život podova i učiniti ih prekrasnima još godinama. Očuvajte podove jednostavnim načinima čišćenja.

Usprkos novim materijalima i opcijama, drveni podovi su jedna od najpopularnijih podnih opcija, i to s razlogom. Naime, ne samo da parket povećava vrijednost doma, već je i svestran, lijep i održiv te može trajati više od sto godina, ako se o njemu pravilno brinete.

Ipak, tu postoji i loša strana: drveni podovi mogu izgledati prljavo i izlizano, ako ih ne čistite redovito. A budući da je drvo prirodno i porozno, ako ne naučite kako pravilno čistiti drvene podove, lako ih možete oštetiti i skratiti im životni vijek. Osim toga, neka sredstva ne smiju ni pod razno na drvo.

Baš kao i čišćenje podnih ploča i tepiha, treba znati kako očistiti drvene podove na pravi način. To je zapravo vrlo jednostavno, vjerojatno već imate sve što vam treba za to.

Kako očistiti parket?

“Podovi od tvrdog drveta mogu se očistiti jednako brzo i jednostavno kao i bilo koja druga površina u vašem kućanstvu”, ističe Alicia Sokolowski, stručnjakinja za čišćenje s više od 15 godina iskustva kao predsjednica i suizvršna direktorica kompanije AspenClean.

Imajte na umu da je dosljednost ključna kada se radi o čišćenju drvenih podova, prenosi 24sata.

“Najbolja stvar koju možete učiniti da vaši drveni podovi ostanu u najboljem mogućem obliku jest uspostaviti redovitu rutinu čišćenja”, tumači.

Učestalost čišćenja

Koliko često biste trebali čistiti svoje drvene podove ovisi o nizu čimbenika, od toga koliko hodate po njima do toga kakve ljubimce imate. Čak to ovisi i o vremenskoj prognozi. Ako pada više kiše i snijega, podovi se brže prljaju.

Iako ne morate dubinski čistiti podove svaki dan, Sokolowski napominje da će brzo čišćenje običnom metlom jednom dnevno spriječiti taloženje prljavštine i prašine. Korištenje malog usisivača također je praktično.

Što se tiče brisanja ili mokrog čišćenja drvenih podova, zapravo vaš stil života diktira koliko često ćete to raditi.

Ona preporučuje da se to radi jednom tjedno za podove po kojima se puno hoda i dva puta tjedno za dijelove doma ili kućanstva gdje se manje hoda te bez kućnih ljubimaca.

“Ako imate kućnog ljubimca, preporučujemo čišćenje podova barem dva puta tjedno”, navodi.​

Vrste drvenih podova

Najbolji načini čišćenja zapravo ovisi o tome kakav je pod, provjerite koju vrstu imate. Možda će vam za čišćenje vinilnih ili laminatnih podova koji izgledaju poput drva trebati drugačija metoda od one za čišćenje drvenih podova.

“Vrlo je važno tretirati pod u skladu s materijalom od kojeg je napravljen, budući da se to razlikuje od materijala do materijala”, naglasila je Sokolowski. Najvažnije je uvijek slijediti preporuke proizvođača.

“Oni najbolje poznaju svoje drvo i često nude najkorisnije savjete o tome kako njegovati svoj drveni pod kako bi trajao zauvijek”, navodi stručnjakinja.

Ako ne slijedite upute ili ako koristite pogrešno sredstvo za čišćenje, možete ozbiljno oštetiti parket do te mjere da je potrebno nanovo ga lakirati.

“Bolje je uložiti u pravo sredstvo za čišćenje parketa sada nego kasnije potrošiti mnogo novca i resursa da popravite štetu”, ističe.

Sredstva za čišćenje parketa

Razumijevanje toga kako čistiti drvene podove na pravi način počinje biranjem potrepština. Srećom, većinu ih vjerojatno već imate.

Iako možete kupiti sredstvo za čišćenje u trgovini, Sokolowski ističe da je najbolji način za čišćenje drvenih podova izrada domaće otopine za čišćenje pomoću blagog deterdženta za suđe i vode. Ona dodaje da, ako želite izbjeći kupnju sredstva za čišćenje podova ili miješanje DIY tekućine, najbolja stvar za vaše drvene podove je jednostavna kao što zvuči – a to je čista voda.

Ona također predlaže da se držite podalje od jakih kemikalija te se držite formula koje su pH neutralne i koje preporučuje proizvođač podova.

“Definitivno ne preporučujemo korištenje amonijaka ili sličnih proizvoda. Također zaobiđite proizvode s visokim postocima kiselina, ulja i slične varijante. Ako imate kućne ljubimce, pobrinite se da koristite sredstvo za čišćenje prilagođeno kućnim ljubimcima”, navela je.

Korak 1: Pometite ili usisajte pod

Sokolowski preporučuje svakodnevno metenje ili usisavanje drvenih podova. To pomaže u uklanjanju bilo kakve nakupljene prašine ili krhotina, koje mogu izgrebati podove ili se pretvoriti u blato, prodirući u njih još dublje.

Nemojte zanemariti teško dostupna područja, mjesta ispod kreveta ili kauča i u blizini podnih dasaka.

Korak 2: Operite pod vlažnom krpom

Nakon što su sva prašina i ostaci pometeni ili usisani, vrijeme je za brisanje.

Obavezno koristite odgovarajuće sredstvo za čišćenje podova i jednu od najboljih krpa za drvene podove ili kombinaciju usisavača.

I nemojte pretjerivati. Sokolowski naglašava zlatno pravilo čišćenja parketa.

“Možete poprskati dio poda pa ga obrisati ili poprskati krpu dok ne postane vlažna i obrisati pod “, kaže ona. Ali izbjegavajte prezasićenje poda vodom, što bi moglo dovesti do potencijalnog oštećenja vodom ili novih mrlja.

Trebate brisati dva puta tjedno ako imate kućne ljubimce, jednom tjedno za područja po kojima se puno hoda i dva puta tjedno za manje prometna mjesta.

Korak 3: Pređite po podu suhom krpom

“Nakon brisanja vodom ili otopinom za čišćenje, podovima dajte dodatni sjaj još jednim čišćenjem suhom krpom”, kaže Sokolowski.

To će ih brzinski dotjerati ako vam primjerice dolaze gosti ili želite naglasiti ljepotu nijansi i sjaja drva.

Korak 4: Koristite maramice od mikrovlakana da upiju svu tekućinu

Nakon što završite, provjerite da na podu nije ostalo tekućine.

“Bez obzira koristite li određeno sredstvo za čišćenje ili samo vodu, pobrinite se da koristite krpu koja dobro upija, kao što je ona od mikrovlakana, da obrišete svu vlagu”, kaže Sokolowski.

Mikrofibra je napravljena od vrlo finih vlakana koja hvataju na sebe sitne prljavštine, umjesto da ih šire uokolo.

Kako ukloniti mrlje s drvenih podova?

Uklanjanje mrlja s drvenih podova produžit će im vijek trajanja i olakšati redovito čišćenje. Dvije stvari na koje treba posebno paziti su lak za kosu i sredstvo za poliranje namještaja.

I jedno i drugo može zamutiti završni sloj vašeg poda. Ipak, možete ukloniti i mrlje od vode s drva.

S pozitivne strane, uklanjanje mrlja s tvrdog drva nije tako teško kao što zvuči.

“Svježe mrlje često se lako uklanjaju vodom i brzim brisanjem”, kaže Sokolowski. I ovdje je manje više kada se radi o količini otopine za čišćenje ili vode.

Za tvrdokorne mrlje upotrijebite blagi sapun ili običan deterdžent za posuđe bez mirisa, i lagano iščetkajte mrlju četkicom za zube, piše RD.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!