Ovih pet stvari ne biste trebali kuhati u posuđu od lijevanog željeza

Pexels

Ako ispravno brinete o tavi od lijevanog željeza, može vam trajati cijeli život. Ključ održavanja takvog posuđa je pravilno i redovno nanošenje ulja ili masti.

Iako to može biti dosadan posao, to je uistinu jedini način da pravilno očistite i održite svoje posuđe u najboljem stanju dulje vrijeme. Kontinuirano začinjavanje lijevanog željeza također će vam pomoći da bolje kuhate određene namirnice koje imaju ljepljivu konzistenciju.

Ali nemojte se obeshrabriti ako vam je zagorio omlet ili umak na bazi rajčice u novoj tavi od lijevanog željeza. Za postizanje glatke tave koja se ne lijepi potrebno je neko vrijeme.

Dok ne dosegnete tu razinu, evo nekih namirnica koje biste svakako trebali izbjegavati pripremati u svojoj tavi od lijevanog željeza.

1. Jaja

Budući da je nova tava od lijevanog željeza nevjerojatno porozna, jaja su možda najgora stvar koju možete pripremati u njoj. Ne samo da će vam se jaja neravnomjerno kuhati, već ćete jutro provesti stružući ostatke jaja s dna posude. Međutim, nakon što vaša tava od lijevanog željeza s vremenom bude korištenija i masnija, moći ćete napraviti najukusnija pečena jaja.

2. Riba

Dobro pravilo je kuhati samo deblje komade ribe u tavi od lijevanog željeza. Odresci tune, mahi-mahi i sabljarke savršeni su za pečenje i mogu podnijeti vrućinu. Osjetljive vrste ribe poput lista, bakalara, iverka, pa čak i lososa vjerojatno će se zalijepiti za tavu i ostaviti malo nereda. Nakon pripreme bilo koje vrste ribe u takvoj tavi, potrebno ju je duboko očistitit kako vaše sljedeće jelo ne bi poprimilo okus ribe.

3. Deserti

Kao što je već spomenuto, tave od lijevanog željeza su nevjerojatno porozne, što znači da zadržavaju okuse osim ako se pravilno ne očiste. Dakle, iako prevelika tava za kekse ili kolače zvuči božanstveno, uvijek biste trebali provjeriti je li tava od lijevanog željeza  temeljito očišćena od prethodnog obroka prije nego što juupotrebite za  pripremu deserta.

4. Kisela hrana

Tave od lijevanog željeza i kisela hrana jednostavno se ne miješaju osim ako nije super brza. Ako pripremate bogati umak od rajčice, meso pirjano u vinu ili marinadu na bazi limuna, razmislite o upotrebi posude ili tave od nehrđajućeg čelika ili keramike. Kisela hrana će ukloniti metale čak i iz posuđa od lijevanog željeza, a ti će metali ući u sve što kuhate.

5. Intenzivni začini

Kada je riječ o kuhanju s tavom od lijevanog željeza, uvijek je dobra ideja uzeti u obzir sastojke koje koristite. Samo zato što se nešto možda neće zalijepiti za tavu, to ne znači da vaše posuđe neće mirisati na ostatke hrane. Jela sa snažnim začinima, kao što su curry, chipotle i kumin, možda je najbolje pripremiti u alternativnom posuđu kako biste izbjegli gnjavažu s čišćenjem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.