Što znači ako govorite o sebi u trećem licu?

Lifestyle 27. velj 202423:04 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Postoji veliki broj poznatih govornika koji o sebi govore u trećem licu. Prije svega, imamo Donalda Trumpa, čovjeka koji toliko često govori u trećem licu da možete pomisliti da govori o nekom drugom čovjeku s istim imenom i prezimenom.

Trump nije jedina osoba koja ima sklonost govoriti o sebi u trećem licu.

Kad smo bili djeca, mnogi od nas su govorili u trećem licu. Mnogi roditelji govore u trećem licu i kada razgovaraju sa svojom djecom: “Mama će ti pomoći s tim za sekundu, ali ona sada priča na mobitel.”

Čini li se takav govor drskim i narcisoidnim?

Ali što je s ljudima koji to rade izvan tog konteksta?

Iznenađujuće, malo je istraživanja koja pokazuju da je ta navika češća među narcisima.

U slučaju sportaša, političara i drugih poznatih osoba, to je često stvar brendiranja, to je način da zadrže oba identiteta, privatni i javni, piše HuffPost.

“To je kao da netko koristi neko ime umjesto vašeg imena i prezimena”, rekla je Elinor Greenber. “To govori da je osoba popularna toliko da joj treba samo jedno ime jer svi znaju tko je. Razmislite: Trump, Madonna, Cher ili Usher.”

Postoje istraživanja koja podupiru prednosti razgovora u trećem licu.

Govor u trećem licu pomaže ljudima da se emocionalno odmaknu od svojih problema i donesu neutralnije procjene o tome kako se pojavljuju u javnosti.

“Čini se da doista donosi dobrobit ljudima”, rekao je Jason S. Moser, profesor na odjelu psihologije.

​”To stvara psihološku distancu koja nam može pomoći da dobijemo drugačiju perspektivu, poput razgovora s prijateljem, i smanjimo negativne osjećaje što bi nam moglo pomoći u donošenju boljih odluka”, rekao je za HuffPost.

Što je s javnim govorima?

Naravno, dosadašnja su istraživanja bila usmjerena na situaciju u kojoj osoba razgovara sama sa sobom. Javno govoriti o sebi u trećem licu malo je neobičnije, rekao je Moser.

“Način na koji je LeBron James koristio govor u trećem licu kako bi mu pomogao da donese tešku, javnu odluku da napusti momčad i iz svog rodnog grada preseli se u Miami, različit je od načina na koji Trump obično koristi govor u trećem licu,” rekao je.

“Mislim da ga Trump namjerno koristi kao retoričko sredstvo. On općenito puno govori u trećem licu: obratite pažnju na njegovu upotrebu riječi svi i ljudi, kazao je Chris Stevens, psiholog i voditelj podcasta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.


Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!