Stručnjak otkriva: Što se događa ako svaki dan uzimamo paracetamol

Lifestyle 10. lip 202411:47 0 komentara
žena se sprema popiti tabletu
Pexels / Ilustracija

Lijekovi koji sadrže paracetamol smatraju se sigurnima, ali treba biti oprezan, osobito kod dugotrajnog korištenja, kaže stručnjak.

Analgetici, lijekovi protiv bolova koji sadrže djelatnu tvar paracetamol, najrasprostranjeniji su i najčešće korišteni među ljudima.

Uglavnom se uzimaju bez razmišljanja jer se smatraju sigurnim lijekovima. Stoga su gotovo nezamjenjivi kod glavobolje, bolova u mišićima ili teškog alkoholnog mamurluka. Osobe s kroničnom ili ponavljajućom boli još su sklonije uzimati ove analgetike, piše N1 Slovenija.

No stručnjak otkriva da svakodnevno uzimanje paracetamola može donijeti veće rizike za vaše zdravlje pa nije naodmet zapitati se uzimate li možda ovaj lijek nepromišljeno i prečesto.

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da se jedan od osam Britanaca oslanja na paracetamol i uzima ga svaki dan za razne bolesti, piše portal Lad Bible. Ista je anketa pokazala i da čak četvrtina korisnika uzima prekomjerne doze.

Dr. Gerard Sinovich upozorava da dugotrajno uzimanje paracetamola ne smije proći bez savjetovanja s liječnikom. Trebalo bi se posavjetovati nakon samo tri dana konzumiranja ako smatrate da biste trebali nastaviti s uzimanjem. Nakon tog vremena paracetamol može uzrokovati više štete nego koristi tijelu. “Nuspojave dugotrajnog uzimanja paracetamola mogu biti vrlo štetne, od zatajenja jetre do oštećenja bubrega i problema s disanjem”, upozorava Sinovich.

Štetni učinci paracetamola

Ujedno je otkrio pet štetnih učinaka svakodnevnog uzimanja paracetamola.

Zatajenje jetre

“Čak i redovita uporaba paracetamola u ili ispod preporučene dnevne doze može oštetiti jetru”, kaže Sinovich.

Istraživanja su pokazala da paracetamol može oštetiti vitalne strukturne veze između susjednih stanica u organu.

Srčani udar

Redovita uporaba paracetamola povezana je s povećanim rizikom od srčanog udara, moždanog udara, zatajenja srca i smrti, kaže dr. Sinovich. Razlog tome je natrij koji paracetamol sadrži jer se lakše otapa u vodi.

“Ako osoba uzme maksimalnu dnevnu dozu paracetamola, premašila je i maksimalnu dnevnu dozu natrija. Istraživanja pokazuju da redovita i dugotrajna upotreba paracetamola, koji sadrži natrij, može uvelike povećati rizik od srčanog, moždanog udara ili zatajenja srca, neovisno o tome ima li osoba visok krvni tlak ili ne.”

Respiratorni problemi

Istraživanja pokazuju da učestalo uzimanje paracetamola može znatno povećati vjerojatnost pojave hripavca, kaže liječnica.

“Povezuje se i s pojačavanjem simptoma astme, a učinak se pojačava s količinom lijeka”, dodaje i upozorava da ako osjetite ubrzano ili teško disanje ili čak hvatate zrak, odmah potražite liječničku pomoć.

Modrice prstiju i usana

Paracetamol rijetko izaziva alergijske reakcije. Oni se pojavljuju kao plavkasta, siva ili blijeda koža, jezik ili usne.

“Drugi znakovi alergijske reakcije uključuju iznenadno oticanje usana, usta ili jezika, osjećaj jake vrtoglavice i pospanosti te izuzetno ubrzano disanje ili poteškoće s disanjem”, kaže Sinovich.

Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma nakon uzimanja paracetamola, odmah se javite liječniku, dodaje.

Umor i iscrpljenost

“Jedna od najčešćih nuspojava paracetamola je osjećaj iscrpljenosti ili umora”, objašnjava Sinovich.

U svakom slučaju, posavjetujte se s osobnim liječnikom o dugotrajnoj primjeni lijeka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!