U Engleskoj i Walesu nova reforma zakona o braku, puno lakše do razvoda

Lifestyle 07. tra 202207:18
Shutterstock/ Ilustracija

Nesretnim supružnicima u Engleskoj i Walesu od srijede je lakše jer više ne moraju dokazivati partnerovu krivnju, ponekad i lažno, niti čekati godinama da razvrgnu loš brak jer je na snagu stupila najveća reforma zakona o braku u zadnjih 50 godina.

Razvod u kojem nije potrebno dokazivati krivnju znači da jedan od bračnih partnera ne mora dokazivati da je partner zgriješio primjerice počinivši preljub ili ga teretiti za “nerazumno ponašanje”, za napuštanje bračne zajednice i druge krivnje.

Kako takve osnove nisu postojale do sada parovi su morali živjeti razdvojeno barem dvije godine da bi im se odobrio razvod, odnosno pet godina ako se jedan od partnera protivio razvodu.

Izmjenama zakona o bračnoj zajednici Engleska i Wales izjednačuju se sa Škotskom koja ima vlastiti pravni sustav kao i s drugim državama, među kojima su Sjedinjene Države, Australija i Njemačka.

Stručnjaci očekuju da će se povećati broj razvoda za parove koji su čekali na pravnu reformu no istodobno predviđaju da će rasti broj novih brakova jer partneri znaju da će im biti lakše razvrgnuti zajednicu ako ona ne bude funkcionirala.

Slučaj Tini Owens ubrzao je kampanju za izmjenu zakon jer je ona izgubila borbu na Vrhovnom sudu 2018. godine zato što nije uspjela uvjeriti suce da njezin 40 godina dugi brak treba prestati. Njezin suprug osporavao je njezine tvrdnje o nerazumnom ponašanju te su suci presudili da to što je Owens bila u nesretnom braku nije dovoljna osnova da se taj brak i razvrgne.

“Nitko ne treba ostati u braku bez ljubavi ili voditi beskrajnu i skupu sudsku bitku da ga razvrgne”, rekla je Owens. “Ova izmjena zakona štiti ljude od takva ishoda i pozdravljam je”.

Reforma koja je od srijede na snazi ne donosi ipak Engleskoj i Walesu “brzi razvod” u američkom stilu jer treba pričekati 20 tjedana od prvog podnošenja zahtjeva za razvod, a zatim još šest tjedana da se razvod odobri.

No, to je svakako reforma za dosadašnji sustav koji je vrijedio desetljećima u kojem su ljudi posezali za raznim sredstvima, primjerice angažiranjem privatnih detektiva koji bi trebali pronaći dokaze o krivnji ili bi se partneri jednostavno dogovorili da će izmisliti dokaze i tako se lakše razvesti.

Žena koja se predstavila samo kao Vicky priznaje da su ona i njezin prvi suprug “izmislili scenarij i situacije za koje su osjećali da će proći” na sudu i tako su dobili sporazumni raskid braka.

Vicky se zatim udala za “vrlo manipulativnog” i “nasilnog” muškarca koji je odbijao razvod pa je ona bila prisiljena čekati pet godina da bi mogla dobiti razvod. “A mogla sam iz tog braka brže i prije” da je to zakon dopuštao, govori Vicky za BBC radio.

Neki odvjetnici pozdravljaju reformu, no ističu da je bračno savjetovanje bitno za rješavanje financijskih pitanja i skrbništva nad djecom.

Ispitivanje koje je naručio odvjetnički ured Slater and Gordon otkriva neočekivanu posljedicu reforme – 32 posto partnera koji žive nevjenčano sada je sklonije sklapanju službenog braka jer znaju da, pođe li nešto po zlu, iz njega mogu lakše izaći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.