Ujutro ili navečer – kada je najbolje uzimati suplemente vitamina D?

Lifestyle 10. tra 202420:14 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Sunčeva svjetlost glavni je izvor vitamina D, neophodnog za funkcioniranje imunološkog sustava, zdravlje kostiju i brojne druge sustave u organizmu. Mnogi ljudi ipak trebaju suplemente, bilo da imaju tamniju kožu, manje se izlažu suncu ili imaju određenih medicinskih problema. Zbog mogućih utjecaja vitamina D na cirkadijalni ritam i obrasce spavanja, neka istraživanja ukazuju na to da je bolje uzimati ovaj dodatak prehrani ujutro.

Prema dr. Rohiniju Patilu unos vitamina D u jutarnjim satima maskimizira apsorpciju ovog nutrijenta i pomaže vam funkcionirati kroz dan. Kako je vitamin D topiv u masti, uzimanje uz jelo koje uključuje zasićene masnoće moglo bi poboljšati njegovu apsorpciju.

Studije pokazuju i da uzimanje vitamina D uz obroke bogate kalcijem poboljšava apsorpciju. Možete ga slobodno konzumirati uz mlijeko, amarant, sezam, sjemenke konoplje i zeleno lisnato povrće, piše Times of India.

Redovito uzimanje vitamina D važno je jer tako održavate razinu ovog suplementa. Olakšat ćete si i ako svaki dan uzimate vitamin D u isto vrijeme jer tako se lakše stječe rutina. Također, na taj način ćete lakše organizirati uzimanje drugih lijekova i suplemenata koje možda ne smijete uzimati zajedno s vitamnom D.

Mlijeko i mliječni proizvodi važni su za zdravlje kostiju, sadrže visoke doze kalcija, proteina i vitamina D. Istraživanja ukazuju da je kalcij neophodan za pravilan razvoj i održavanje kostiju dok vitamin D olakšava njegovu apsorpciju, a proteini potiču rast tijela. Omega 3 masne kiseline ne samo da potiču kognitivni razvoj, nego upotpunjuju ulogu koju vitamin D ima u održavanju gustoće kostiju.

Uvrstite li u prehranu jaja i masnu ribu, i ove namirnice bi mogle pozitivno utjecati na fizički i kognitivni razvoj. Protein u jajima potiče obnavljanje tkiva i rast, dok vitamin D igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju. Redovita konzumacija jaja doprinosi zdravlju kostiju i održava razine energije. Zeleno lisnato povrće pomaže da kosti ostanu zdrave i osigurava nužne nutrijente za rast i dovoljno energije. Ove vrste hrane nisu važne samo za fizički razvoj nego doprinose i snazi imunološkog sustava i kognitivnog zdravlja. Uravnotežena prehrana, bogata ovim nutrijentima, temelj je za zdrave obrasce rasta i usvajanje zdravih navika.

Da zaključimo, uzimanje vitamina D ujutro, uz doručak i hranu koja sadrži zdrave masnoće, povećava apsorpciju. Jutro je zbog toga idealno vrijeme za uzimanje vitamina D.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!